изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:00 EEST
Премиерът: Много хора направихме богати, мързелуват и вземат лихви    
ПолитикаСтотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерски съвет, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството, съобщава "Фокус".

По думите му прави впечатление спестовността на българите. А цифрите във влоговете в банките са такива, защото е потисната инициативността. "Това е лесен начин за изкарване на пари. С Лили (министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова - бел.ред) сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм", възмущава се Борисов.

Според него влагането на пари в банка в началото на кризата е сигурност, в края на кризата - вече е мързел. "Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: "Бедни сме, ужасно мизерстваме". А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното", казва още той.

Министър-председателят е категоричен, че банковата система е стабилна и доверието в нея е голямо, което е видно от ръста на влоговете и депозитите.
„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи”, казва той.

"Сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата – сменена, и да напъва жената да прави ремонти той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме 100 000, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз", обяснява Борисов.

По думите му това били обективни и субективни процеси, като субективните са, че на хората не им се работи, не им се инвестира. "Не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност”, казва премиерът.

Той е възложил на министрите да търсят начини - постепенно да накарат хората да бъдат по-инициативни в бизнеса.
„Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари. Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот", категоричен е Бойко Борисов.

По думите му - това трябва да стигне до съзнанието на всяка домакиня. „Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми", казва накрая министър-председателят.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Премиерът: Много хора направихме богати, мързелуват и вземат лихви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди