изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:18 EEST
Окръжен съд – Добрич, отхвърли искане на румънските власти за събиране на финансови задължения на добричлия    
Ред и сигурност     Окръжен съд – Добрич, призна наказателната присъда на Съд Липова 1 в Румъния, влязла в сила на 19.04.2011 г., с която на 65-годишния Димитър Т. от Добрич, е наложена финансова санкция в размер на 2000 леи, представляваща съдебни разноски към датата на постановяване на присъдата. Окръжен съд – Добрич, приспада изцяло изплатената от Димитър Т. сума от 2000 леи по съдебни разноски за медицински експертизи и за държавната хазна. Съдът разпореди препис от решението му да бъде изпратено на румънските власти и на Министерството на правосъдието.

                   Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че Димитър Т. Съд Липова 1 е осъдил Димитър Т. по наказателно дело за пътно-транспортно произшествие на условно лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца при 3 години изпитателен срок. Съдът е постановил, той да заплати 2000 леи за разходите по делото. На 10.08.2011 г. съдия от Съд Липова 1 е изпратил по компетентност на Окръжен съд – Добрич, искане за събиране на финансовата санкция по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

            Пред Окръжен съд – Добрич, Димитър Т. представи копия на банкови разписки, удостоверяващи, че наложената му финансова санкция е била заплатена в деня на влизане в сила на присъдата – 19.04.2011 г., по посочените от румънския съд сметки.  Защитникът му посочи, че оригиналните банкови бордера са приложени по румънското дело.

            Днес прокурорът по делото поиска съдът да откаже изпълнение на искането на Съд Липова 1 по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Той смята, че няма съмнение, че задължението по наказателното дело на Димитър Т. пред румънския съд е платено изцяло.

            Адвокатът му заяви, че с разменените между двата съда писма е установено, че румънският съд признава плащането за доброволно извършено от Димитър Т. Съд Липова 1 посочва, че то не е направено по изпълнително дело, затова документите не са приложени по наказателното дело. От становището на румънския съд става ясно, че там плащането на задължения по наказателно дело се прави след образуване на изпълнително дело 7 дни след влизане на съдебния акт в сила. Защитникът обърна внимание на българския закон, който поощрява доброволното плащане. Неговият доверител е сторил това по реда на българското право в деня на влизане на присъдата в сила и преди издаване на изпълнителен лист. С тези аргументи адвокатът поиска Окръжен съд – Добрич, да отхвърли искането на румънския съд и да прекрати делото.

            Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 7- дневен срок. 

03.02.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, отхвърли искане на румънските власти за събиране на финансови задължения на добричлия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди