изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:55 EEST
ЕСЕННИЦИТЕ ЗАСТРАШЕНИ ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ    
ЗемеделиеПосевите с есенници са застрашени от измръзване поради силния вятър и ниските температури, алармираха земеделски производители. Преди дни пред НДТ селекционерът по пшеницата и зам.-директор на Добруджанския земеделски институт Николай Ценов успокои, че при снежна покривка от 10-15 сантиметра посевите са защитени от много ниските температури и под снежната покривка се поддържа температура около и над нулата.

Проблемът идва от тома, че на много места в полетата поради изсечените пояси снежната покривка от полетата е отвята и посевите не са защитени от ледения вятър, който при средноденонощни температури от минус 10, минус 15 градуса е изключително опасен за растенията.

Има вероятност от частично измръзване на пшеничените посеви в масиви, които заради силния вятър са останали без снежна покривка, коментира пред БТА Николай Ценов. 
По думите му опасност създава дългото излагане на посевите на ниски температури в продължение вече на четири-пет денонощия. Снежната покривка е реална защита срещу студа, но има полета, които буквално са оголени от поривите на вятъра. Мразовита е била и зимата на 2008-2009 г., когато температурата в региона е била още по-ниска - цели минус 25 градуса. Тогава, обаче, натрупалата се 50-сантиметрова снежна покривка е запазила посевите. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЕСЕННИЦИТЕ ЗАСТРАШЕНИ ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди