изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:58 EET
КРИЗА Е: По 30 000 лева бонус на общинари    
ИкономикаЗам.-кметове на София са получавали 2-3 пъти по-високи възнаграждения от определените за постовете им заплати. Това твърди съветникът от ДСБ Атанас Атанасов, който е внесъл и официално питане. Според декларациите пред Сметната палата четирима зам.-кметове са получили между 20 000 и 30 000 лв. допълнителни доходи. Сумите са натрупани като възнаграждения за работата им в Съвета за управление на столичния общински приватизационен фонд.

 Те се определят от правилника на фонда и са до 3 средни брутни възнаграждения в кметството, или около 1800 лв. месечно. Средно заплатата на зам.-кметовете е около 1000 лв. на месец. В управата на фонда участват и 10 общински съветници. Свои представители имат ГЕРБ, “Синята коалиция”, БСП. Управата на фонда заседава по 2 пъти на месец.

Според декларацията пред Сметната палата през 2011 г. зам.-кметицата по инвестициите Ирина Савина е получила допълнително 33 750 лв., а колежката й с ресор екология Мария Бояджийска - 26 784 лв. Заместникът по транспорта Любомир Христов е с допълнителни доходи над 20 000 лв. (не уточни колко точно, а не ги е декларирал пред палатата и ще бъде санкциониран за това).

"Юристи ме консултираха, че не трябва да обявявам в тази декларация сумата. Тя е посочена в декларацията ми за данък общ доход и за нея е платено всичко дължимо към държавата", обясни Любомир Христов защо въобще не е споменал страничния си приход в документа пред Сметната палата.

Савина и Христов потвърдиха пред "Труд", че допълнителните им доходи пак са от общината, но като възнаграждения за участието им в борда на столичния общински приватизационен фонд.

Зам.-кметове са получавали от фонда възнаграждение и през 2010 г. Тогава в управата е била и зам.-кметицата Юлия Ненкова, която е декларирала 28 033 лв. Сега нов член в ръководството на фонда е зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според правилника за работа на фонда в него участват четирима зам.-кметове и 10 общински съветници. Заплатите на софийските избраници за работата им в градския парламент е около 400 лв. Ръководството на фонда се определя с решение на градския парламент.

Управата на фонда през миналата година е разпределила около 10 млн. лв. Тя разглежда и одобрява финансиране на различни проекти с пари от приватизация. Така е финансирано изграждането на нови детски градини, спортни площадки, отпускани са средства за ремонт и ново оборудване на общинските болници.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

КРИЗА Е: По 30 000 лева бонус на общинари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди