изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:30 EEST
Бедствието продължава, оранжев код в цялата страна    
НовиниБедствието след наводненията в Южна България продължава. Екипи на МВР, Министерство на отбраната, БЧК и др. продължават спасителните действия в района на харманлийското село Бисер, което вчера бе залято заради скъсана язовирна стена. Обстановката в Свиленград остава сложна. В сила е обявеното бедствено положение в области Хасково и Кърджали, и община Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на МВР. За ограничаване на последствията от наводнението са изпратени сили и допълнителна техника от съседните области. Евакуираните граждани от засегнатите населени места са настанени в съседни населени места или при роднини.

Синоптиците предупреждават за сложна метеорологична обстановка със значителни валежи в цялата страна, които ще доведат до образуването на нова снежна покривка от 20 до 50 см, а на места силният вятър с пулсации на места от 22 до 26 метра в секунда ще образува големи прести, предаде БНР.
С изключение на област Благоевград, за всички останали 27 области е в сила е код "оранжево" за опасни метеорологични явления.

Продължава да е критично състоянието на реките Росица при Севлиево, Върбица при Джебел, Арда при Вехтино, Сазлийка при Гълъбово, а тревожно и с риск от преливане - на реките Харманлийска, Марица при Харманли и Свиленград.

Спряно е пропускането на всички автомобили през ГКПП-Капитан Андреево, а трафикът е насочен към ГКПП Лесово. Пътищата Свиленград - Любимец и ГКПП "Капитан Петко войвода" – Свиленград са затворени. Затворен е за движение и новопостроеният път от ГКПП Капитан Петко войвода към магистрала "Марица". От пътната агенция обаче съобщиха, че движението в участъка Хасково – Харманли - Любимец и в град Харманли е възстановено. Спира се движението и по пътищата от Силистра до Шумен и Русе.

Продължава контролираното изпускане на язовирите “Студен кладенец” и "Ивайловград". По данни от МОСВ, преливат язовирите Боровица, Камчия, Ясна поляна и Йовковци.

"Към момента е най-тежка ситуацията в Свиленград, там кв. „Герана” е наводнен", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е в района на бедствието, цитиран от bTV. От снощи екипи на Гражданска защита, заедно с машини на Министерство на отбраната евакуират хора. Водолази с лодки помагат за тази евакуация. 75 човека са изведени от Свиленград.

„Тази сутрин имахме неприятен инцидент – един гражданин с кола не се е подчинил на полицейските препоръки да не се влиза във водните обеми, той обаче е влязъл. Колата е отнесена. Впоследствие спасителните екипи са успели да спасят водача и спътника му. Медицинските екипи също така тръгнаха по едно обаждане за една родилка, която е в Равна гора, на 20 км от Свиленград”, допълни Цветанов.

В село Бисер днес ще започнат огледите на щетите. По думите на Цветан Цветанов официално жертвите са 8, а двама се издирват. Около 70 военни и служители на МВР с 12 специализирани автомобила продължиха с отводняването и претърсването на къщите през нощта. Продължава снабдяването на хората от селото с храна и вода, очаква се с тях да се срещнат и психолози. Прокуратурата пък води разследване кой стопанисва фаталният язовир "Иваново".

Поради снегонавявания и обилни снеговалежи са затворени пътищата Силистра-Добрич, Силистра-Шумен, Белово-Юндола, Кюстендил-Дупница, Кюстендил-Бобов дол, София-Бистрица-Самоков, Шипка-Шейново, Мъглиш-Николаево, Княжево-Тополовград-Харманли. Поради силно снегонавяване се затварят всички пътища в област Русе, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Забранява се движение на товарни автомобили в област Разград, поради силно снегонавяване.

Северната дъга на околовръстния път на София е затворена поради паднало дърво и закъсали тежкотоварни автомобили. Пътят Царево – Малко Търново е затворен поради заледяване.

Новата снежна покривка в Смолянско достигна почти половин метър. Пътните настилки са заснежени и се обработват. В сила остават ограниченията за движение на автомобилите с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през всички проходи в областта.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че 3 международни и 6 вътрешни влака са спрени от движение заради свлачища и наводнен железен път. По думите му няма бедстващи в междугарията хора, а аварийни екипи работят на местата, където има проблеми.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бедствието продължава, оранжев код в цялата страна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди