изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:51 EEST
Холандия: Влизате в Шенген само след два положителни доклада на ЕК    
Европейски съюз

Холандия очаква два последователни положителни доклада, които да показват, че борбата с корупцията и организираната престъпност е необратим и съществен процес, заяви холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен. У нас ДПС поиска оставката на министър Цветанов. Холандският министър обвързва резултатите от докладите на ЕК, които днес бяха оповестени, с приемането на България и Румъния в Шенген. Както е известно, Холандия блокира влизането на двете страни в Шенгенската зона.



През януари председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че комисията е устояла на натиска механизмът за набльдение да бъде обвързван с приемането на двете страни в Шенген. Той добави, че критериите по механизма няма да бъдат променяни, както и че и България, и Румъния са изпълнили необходимото за членство в зоната.

Днес Бен Кнапен призна, че напредъкът е видим и в двете страни, особено в Румъния, но добави: "Това е стъпка напред, но трябва да бъде направено повече. Холандия иска да види два последователни, положителни доклада, които показват устойчив и необратим напредък срещу корупцията и организираната престъпност. Ще видим дали през юли, когато ще бъде представен годишният доклад на ЕК, случаят ще е такъв".

У нас пък ДСП поиска адекватна реакция от премиера Бойко Борисов - да освободи вицепремиера Цветан Цветанов, който отговаря за справянето с корупцията и с обществения ред в страната.
"Нямам съмнение, чето този доклад ще бъде прочетен от управляващите, както дяволът чете евангелието, но аз препоръчвам да се прочете обективно, самокритично и вярно и да ги извади от състоянието на самодоволство и самодостатъчност", обяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

По думите му Румъния е поощрена, за разлика от порицанието за България.
„Точната оценка за България е порицание, което е резултат от работата на определени министри, които правят всичко възможно, за да подчинят съдебната власт на собствената си воля”, коментира той.
По думите му Европа не я топли трайната политическа воля без реални резултати.

Христо Бисеров от ДПС пък заяви, че акцент в доклада е неспоменаването на наличие на политическа воля, което е оценка за липса на такава.

"Няма никакъв сигнал за механизма за верификация, което и самият министър-председател усети сутринта. Появяват се нови теми – темата за изборите – политическа корупция, непрозрачно финансиране", коментира и Михаил Миков от БСП. Според него реформите на Маргарита Попова не са дали особени резултати за начина на избиране на кандидати в съдебната система и прозрачност.
По темата за обществените поръчки Миков посочи: "Наблюдателите ще останат силно изненадани от приетия миналата седмица на първо четене Закон за публично-частното партньорствое".

"Прави впечатление реакцията на управляващите - още преди да излезе докадът, започнаха да намират оправдания в критиките по същия начин като Тройната коалиция. Така тя обвиняваше опозицията, неправителствения сектор, евродепутатите, като тогава смятаха, че критиките се дължат основно на опонента им ГЕРБ и сините. Сега виждаме същата защитна реакция, което говори, че наистина докладът е негативен”, каза на свой ред Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Бойко Борисов заяви по-рано днес, че причина за лошия доклад са постоянните критики от страна на опозицията, евродепутати и неправителствени организации. Той дори призна, че след постоянните атаки на Цветан Цветанов срещу съда няма как да се очаква добра оценка от Брюксел.

Междинният доклад на ЕК е балансиран, каза пък министърът на правосъдието Диана Ковачева. "Ние гледаме на този доклад като партньорски, отнасяме се доброжелателно и смятаме, че отношението на ЕК е доброжелателно. Тъй като това е технически доклад, той не съдържа политически оценки, не сме и очаквали такива", заяви тя.

"Голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването, не са част от съдържанието на доклада. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени", заявиха пък от Висшия съдебен съвет (ВСС), въпреки че неговата дейност също е критикувана в доклада. Оттам уточниха, че ще подложат критиките на задълбочен прочит, за да ги осмислят. Според ВСС е нужно по-интензивното мобилизиране на всички отговорни институции, включително гражданското общество, което да се включи и в дебат за кадровата политика в съдебната система.

Докладът на ЕК съдържа категорично послание за необходимостта от подобряване на сътрудничеството между властите в съдебната реформа, коментира пък председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Длъжни сме да го постигнем заедно, само така ще отговорим на очакванията на българските граждани и на нашите европейски партньори, добави той.  http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Холандия: Влизате в Шенген само след два положителни доклада на ЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди