изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:08 EEST
Морето залива крайбрежни постройки и пътища    
Новини

Наводнени са хотели и ресторанти, залети са и ниските части на Обзор, тежка е ситуацията в Поморие и Ахелой, петметрови вълни край "Камчия"



 

Невиждана вълна влезе в залива в Царево, съобщи кметът на общината Георги Лапчев.

Най-кризисно е положението на пристанище Царево заради висока приливна вълна.

Вълните прехвърлят вълнолома и има разрушени лодки.

Кметът на града Георги Лапчев и екипи на отговорните институции бяха на мястото. Свикано е заседание на общинския кризисен щаб, на което ще бъдат взети решения за справяне с бедствието.

Същото е положението и в Ахтопол. Има доста изпочупени лодки, посочи кметът.

"Навсякъде се действа и считам, че сме овладели положението. Не мисля, че сме стигнали до нивото на бедствено положение", отбеляза той.

Иван Горанов разказа от Лозенец, че снощи двуметрова вълна е заляла постройките в близост до плажната ивица. Наводнени са ресторанти и хотели, близо половин метър е водата, разказа той. (снимки от брега край Арапя)

Екипи на пожарната инсталират съоръжения за отводняване в комплекс "Оазис", община Царево.

Обстановката на територията на община Царево към момента е усложнена. Заради скъсан далекопровод от снощи без ток са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и Лозенец. Аварийни екипи работят, като е поет ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена.

Пътищата в района са проходими при зимни условия, задължително е движението с вериги.

Бурното вълнение на морето тази сутрин (вж. фотогалерия) достигна 6 бала край курорта "Камчия, вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН пред "Дарик". Той добави, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно.

Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, каза още доц. Палазов.

Морето навлезе в ниските части на брега в град Обзор, има залети сгради, съобщи Марин Манджуков от общинската администрация.

"Засега положението е овладявано. Правим диги, които да ни предпазят от вълните, които са много големи. Засега нямаме къщи, които да са залети от приливните вълни, пострадали са предимно хотели.

Токът ту идва, ту спира, но и хората от електроснабдяване не са виновни, защото се получават някакви сривове", каза Манджуков. Той допълни, че са пострадали предимно ниските части по крайбрежието, част от зоната на парка и около стадиона.

Към момента ситуацията е много тежка в градовете Поморие и Ахелой, съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев. Като цяло за останалите населени места в общината проблем няма, а пътищата са проходими, има ток и вода.

"Поради силните северни ветрове морето пробива вече на много места в Поморие и Ахелой и едва успяваме да запушваме тези пробойни. Цяла нощ машините работят. Обърнали сме се към всички, които имат налична строителна техника и благодаря на тези, които се отзоваха. За сега организацията е стройна и има нанесени само материални щети.

Имаме готовност за прибиране на хора, които са застрашени, но засега нещата са нормални. Изграждаме диги на крайбрежната улица.

Вълните разбиха стената на крайбрежния булевард "Яворов". Там сега започваме насипваме с камъни. Камъни се насипват и по протежението на улица " Морска", обясни Алексиев.

В Ахелой морето е заляло рибарския хелинг и е прекъсната защитната стена до къмпинг Ахелой. За сега няма засегнати хора и жилищни сгради.

В Бургас морето заля централния мостик и пътя за солниците, съобщиха от общината. Общински инспектори и служители от жандармерията са обезопасили района. От общината призовават гражданите да избягват посещения на тези места.

Кметът Димитър Николов е обиколил голяма част от крайбрежието на Бургас, за да се запознае с обстановката. Непроходима е и част от пътя за солниците откъм квартал "Сарафово", допълниха от общината.

Морето е отнесло съоръжния от плажната ивица на централния созополски плаж, съобщи Петя Чепевова, зам.-кмет на община Созопол. За това е съобщил концесионерът на плажа. Става въпрос вероятно за временните търговски обекти. За същите поражения е съобщил и концесионерът на "Каваци".

Трудното в морските градове е, че има много вятър, който допълнително кара температурите да се усещат по-ниски от действителните, каза Чепевова.

Тя призова гражданите да излизат от домовете си само при необходимост. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Морето залива крайбрежни постройки и пътища | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди