изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:35 EEST
Морето се надигна /ВИДЕО/    
Новини

Силен вятър и огромни вълни, прехвърлящи вълнолома затвориха варненското пристанище.



Температурата в морската столица днес е -11 градуса, но усещанията за студ са много по-големи. Огромни вълни заливат и пристанище Царево. Вълните прехвърлят вълнолома. Има и разрушени лодки, съобщават от общината. Кметът на града и екипи на отговорните институции са на мястото на инцидента. Общинският кризисен щаб в Царево в момента решава какви мерки да се предприемат за овладяване на кризисната ситуация.

Обстановката на територията на община Царево към момента е усложнена. Заради скъсан далекопровод от снощи без електрозахранване са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и половин Лозенец. EVN работи по отстраняване на аварията. Поет е ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена. Няма бедстващи жители. Кметовете на населените места дават информация за обстановката на всеки два часа, съгласно разпореждане на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта "Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Той заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът. Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. "Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно", обясни директорът на Института по океанология. /БГНЕС

Варна / България

 


Сходни връзки

Морето се надигна /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди