изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:24 EET
Бурното море изрови римска постройка в Бургас    
Новини

Зидове от древна постройка, вероятно от римско време, са били разкрити по време на вчерашната морска стихия в почивната военна база в Сарафово, съобщиха от Община Бургас. Според шеф на НИМ Божидар Димитров селището се показало още миналата година. Ненадейното откритие, за което до днес никой не е подозирал, е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата, похвалиха се от общината. Днес сутринта служителите на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда.



Според кмета на Община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на мястото, на терена освен зидовете, ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци.
Кметът ще запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена. Според някои съобщения, Борисов още днес ще посети Бургас.

Остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони е разкрило морето в бургаския квартал, обясни по-късно пред "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му, явно се касае за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.

„При това със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)”, посочи той.

„Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България”, каза директорът на музея.

"Първите сведения за него ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година. Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари в Бургас", добави той.

Според плана, с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева за разкопки на неизвестното засега антично градче.
За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински.

Разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето, каза Божидар Димитров. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бурното море изрови римска постройка в Бургас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди