изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:05 EEST
НА ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО НАБЛЮДАВАХА СВЕТОВНО ЗАСТРАШЕНАТА МАЛКА БЕЛОЧЕЛА ГЪСКА    
ЕкологияПо време на теренните дейности за улавяне на червеногуши гъски по проекта Лайф + „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” част от екипа на БДЗП – Даниел Митев, Десислава Първанова и колегата от Казахстан - Алексей Тимошенко, са наблюдавали една възрастна птица от световно застрашения вид малка белочела гъска на нивите южно от ЗЗП Дуранкулашко езеро – част от мрежата Натура 2000 в България. Птицата е регистрирана в ято заедно с 20 големи белочели гъски.


От Българското дружество за защита на птиците напомнят, че Дуранкулак е традиционно масто за зимуване и стациониране на малки белочели гъски, като концентрацията им е достигала до 100 птици в края на 90-те години на 20 век. Това е още едно доказателство за уникалното значение за опазването на зимуващите гъски на тази влажна зона. През последните години заплахите за нея нарастват главоломно.

Макар да е редовен зимен гост в България, малката белочела гъска е доста трудна за отличаване в полеви условия и рядко се забелязва. За съжаление това прави проблема с нейното опазване и по-сложен, поради приликата с голямата белочела гъска, която е ловен обект. Понастоящем нормативно е определено за начало на лова за водоплаващи един час преди зазоряване и спиране на лова един час слез залез слънце, което на практика означава, че ловците стрелят в почти пълен мрак. Това свежда до минимум възможността да се определи, по кой вид гъска стрелят ловците. Ловната преса и отстрелът на възрастни индивиди по време на миграция и зимуване е сред основните заплахи за изчезването на вида и Фено-скандинавската му популация. БДЗП планира организирането на съвместни патрули заедно с ловните дружинки и РОСВ в няколко местата, включени в целевите зони на проекта в България.

НДТ

 


Сходни връзки

НА ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО НАБЛЮДАВАХА СВЕТОВНО ЗАСТРАШЕНАТА МАЛКА БЕЛОЧЕЛА ГЪСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди