изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:48 EEST
Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА    
Общество

Протестни демонстрации срещу международното споразумение АСТА се проведоха в цялата страна. Те бяха организирани през последните няколко седмици чрез социалната мрежа Facebook. Над 5000 души излязоха на протестно шествие в София срещу споразумението АСТА. Протестиращите се събраха пред Националния дворец на културата, преминаха по централните столични булеварди и стигнаха до площада пред Народното събрание. Те скандираха срещу ратифицирането на споразумението. Присъстващите издигнаха лозунги с надписи: "Не на АСТА", "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем".

11.02.2012 Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА   www.dir.bg 11.02.2012 Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА   www.dir.bg 11.02.2012 Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА   www.dir.bg 11.02.2012 Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА   www.dir.bg



На всички участници бяха раздадени хартиени маски на Anonymous като част от демонстрацията. Организаторите отбелязаха, че това е мирен протест и при настояване от полицията, маските задължително трябва да бъдат свалени.

Шествието е част от световния ден за протест срещу АСТА, който се организира в редица европейски държави.

Мирно шествие срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификациите се организира освен в София, и във Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански.

Близо 350 души взеха участие в пловдивския протест. С плакати "Не на АСТА" и скандирания "АСТА-Свобода", "Не щем ний Европа, не щем ний Шенген, искаме само АСТА отменен", протестиращи от всички възрасти изразиха несъгласието си с ограничаването на свободата в интернет пространството. Събралите се хора организираха шествие по Главната улица до площад "Съединение" и обратно, след което се събраха пред общината, скандирайки исканията си. Всички те са убедени, че протестът ще има ефект и ще повлияе българската държава да не подкрепи търговското споразумение АСТА, както това вече стана в Германия, предаде Дарик.

Повече от 300 души се включиха днес в протестно шествие по улиците на Варна срещу споразумението АСТА. Част от хората бяха с плакати и маски,символизиращи обединението на потребителите на интернет срещу нарушаването на свободата на словото там. Участниците в шествието заявиха, че ще протестират, докато бъдат чути, както от българския парламент, който според тях не трябва да ратифицира споразумението, така и от Европейския парламент.

Протестно шествие премина по централните улици на Велико Търново. Със скандирания "Възмутени сме !" и "И преди и сега Интернет е свобода" в проявата се включиха около стотина младежи с плакати. На импровизиран митинг пред сградата на общината участниците в протеста настояха депутатите да не ратифицират споразумението, което ще накърни правата и свободата на потребителите на глобалната мрежа в страната.

Стотици хора излязоха на протест в Русе срещу споразумението ACTA. С маски, изразяващи "анонимност", младите хора се събраха за час пред сградата на общината в крайдунавския град. Те издигнаха лозунги с надписи "АСТА без нас", "Теглиш филм - получаваш глоба или затвор. Избери!" и "Депутати, избрани сте да защитавате България, разчитаме на вас!".

Мирно шествие имаше и в Стара Загора. Десетки хора се събраха на площада пред общината и изразиха своето несъгласие с търговското споразумение за
борба с фалшифицирането и подкрепиха разпространената подписка. Ако АCTA влезе в сила, ще плащаме повече за интернет, ще бъдем следени и записвани, ще даваме повече пари за лекарства и дори за авточасти, заявиха протестиращите.

Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира в предаването на Дарик "Седмицата", че  споразумението АСТА не е свещена крава  и в момента подписът на страната ни е под условие.
По думите му представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент. В коментар на протестите срещу споразумението в цяла Европа, включително и у нас, Трайков отговори, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои.

На 26 януари тази година, представителите на 22 страни - членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).
www.dir.bg

Европа каза "Не" на АСТА

Съветската армия срещу АСТА

Масов протест срещу АСТА в България

Словакия също се обяви срещу АCТА

Anonymous хакнаха сайта на ПРОФОН

Полша замрази ратификацията на АСТА след масови протести

БСП: Министрите с шистовия газ, АСТА и ГМО да честват 4 юли

България ще ратифицира АСТА, но с резерви

СВОБОДА ПРЕЗ... РЕШЕТКИ

СБОГОМ НА ИНТЕРНЕТ?: Трайков и Рашидов пред 3 комисии заради АСТА

Anonymous хакнаха сайта на ЦРУ Anonymous хакнаха сайта на ЦРУ

Това е част от серията атаки заради затварянето на MegaUpload

Хакерите от групата  Anonymous обявиха късно снощи, че са успели да блокират сайта на ЦРУ. Сайтът cia.gov е недостъпен, съобщи Франс прес. 

Записът в микроблога на  Anonymous Twitter @YourAnonNews гласи: "CIA Tango down" - израз от жаргона на американските специални части, означаващ, че е свален враг.

Миналия месец Anonymous за кратко блокираха сайтовете на американското министерство на правосъдието и на ФБР в отмъщение за затварянето на сайта MegaUpload, обвинен в масирано пиратство.

(БТА)

 


Сходни връзки

Хиляди протестиращи казаха ”Не” на АСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди