изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:22 EEST
Инцидент с антарктиците ни в края на експедицията    
По света София /КРОСС/  Поредните деветима изследователи от Двадесетата Антарктическа експедиция след много перипетии се добраха успешно до Южна Америка. Вчера сутринта, след двудневно изчакване океанът да се успокои,  моряците от испанския кораб „Хесперидес” решават все-пак да предприемат рисковано натоварване на българите, тъй като времето ги притиска – същия ден е полетът им от съседния отстоящ на 8 часа плаване остров Кинг Джордж. Първита група от четирима успява.

За лош късмет на останалите, сред които и директорът на Националния Център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев, едва-що качили се на надувната лодка „Зодиак”, мощна прибойна вълна ги помита. За първи път от 19 години насам „Зодиака” се обръща. С невероятни усилия успяват да извлекат лодката на брега и да спасят от ледените води личния и служебния багаж, в който са събраните с много труд проби за лабораторни изследвания. Мокри до кости, независимо от предпазните спасителни костюми, с които задължително се обличат всички при качване на лодка, петимата заедно със испанските моряци се връщат и сушат 3 часа на базата, докато все-пак се появява временен спад на прибоя и този път успешно се качват и доплават до кораба. 

Късно през нощта с полет на бразилски военен самолет групата каца в чилийската пристанище Пунта Аренас на брега на Магелановия проток и през Рио Галегос, Буенос Айрес и Рим на 18.02. се завръщат в София.

В базата ни „Св. Кл. Охриски” на о-в Ливингстън остават последните седем участника в експедицията, които до 25.02. ще я консервират за  следващия зимен период.

 


Сходни връзки

Инцидент с антарктиците ни в края на експедицията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди