изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:44 EEST
У нас вее и вали, по света карнавали (галерия)    
По света Малко неудобно е да пишем за веселби, когато у нас снегът ни е притиснал отвсякъде. В живота обаче винаги има баланс и обикновено докато някъде хората преживяват трудни дни, на другия край на земята се веселят.

И то как! С настъпването на февруари католическият свят се завърта в карнавален унес. Целият празничен разгул обаче трябва да свърши до началото на Великия пост. Защото това е основното послание - “карнавал” идва от латинския израз carni levamen (освобождение на плътта или премахване на месото).

Още в далечното минало карнавалите в Западна Европа се провеждат 40 дни преди Страстната седмица. Първите данни за тях са от IX-X в., но корените им идват от езическите церемонии в чест на древноегипетския бог Озирис и от древноримските Сатурналии. С налагането на християнството подобни празници са забранени, за да се завърнат с Ренесанса. Така в треперещата пред Инквизицията Европа се появява и той - карнавалът, по време на който хората разчупват всички рамки на благоприличието.

 В продължение на 4 дни (тази година от 19 до 22 февруари) слънчевият Рио се превръща в световна столица на безкрайната веселба. В продължение на 4 дни (тази година от 19 до 22 февруари) слънчевият Рио се превръща в световна столица на безкрайната веселба. В продължение на 4 дни (тази година от 19 до 22 февруари) слънчевият Рио се превръща в световна столица на безкрайната веселба. В продължение на 4 дни (тази година от 19 до 22 февруари) слънчевият Рио се превръща в световна столица на безкрайната веселба.

По-късно европейците, разселвайки се по света, пренасят традицията на всички континенти. Карнавалите в Рио де Жанейро, Гоа, Ню Орлиънс, Кьолн, Базел, Ница и т.н. днес имат собствен колорит. Най-старият, разбира се, е във Венеция. Всяка година през февруари градът се “преоблича” в кадифе, тафта и коприна и се скрива зад маски. По улиците ще откриете комедия дел арте, шествия на стотици Арлекини, Пиеро, Коломбини и Пулчинели. Мнозина бързат, за да участват в някой от маскените балове на старинните площади. “Балът на Казанова” пък пренася по вода празнуващите в средновековна Венеция, където всеки е свободен да прави каквото си поиска. Буквално!

Тази година е открит на 5 февруари с мотото “Животът е театър - маскирайте се!” и с наздравица на Фонтана на виното край пл. “Сан Марко”. Задължителни са церемонии като Полета на ангела и Полета на магарето, не минава без Театър на сладостта на пл. “Кампо Сан Джакомо”, където се предлагат сладкиши и шоколад.

Телецът

На входа на Големия канал е издигната 9-метрова дървена скулптура на телец, символизиращ силата и здравето именно в периода на най-тежките студове в Италия от 20 г. насам. Тя ще бъде изгорена на специална церемония на 21 февруари - Блажния вторник, когато е финалното Шествие на тишината с лодки. Всички светлини ще бъдат угасени и единственото осветление ще идва от фенерите на гондолите.

Никаква тишина не “заплашва” Рио де Жанейро тези дни, дори напротив. За да видиш истинската Бразилия, трябва да си там на най-големия й празник - карнавала, обичат да казват кариоките. В продължение на 4 дни (тази година от 19 до 22 февруари) слънчевият Рио се превръща в световна столица на безкрайната веселба. Едно от най-прочутите зрелища в света е екзотична смес от европейска изисканост, древни индиански традиции и обичаи на някогашните тъмнокожи роби. Откакто католическата църква намира място за този толкова “светски” празник в календара си, той се провежда точно седем седмици преди Пасха.

Празника открива кметът, предавайки ключовете на града на Краля на карнавала Момо. Т.е. през този период основното задължение на всеки е да танцува до премала. В първия ден на маскарада всички си погаждат номера, а на следващия започват танците. Цял свят гледа огнена бразилска самба в състезанието между 40-те местни школи по латинотанци. Всеки ден за час и половина облечените в ярки оскъдни костюми танцьори трябва да покажат какво са научили.

Цяла седмица никой не работи, полуголи хора пълнят улиците, по които няма нито една кола. Еротичният заряд е толкова висок, че властите безплатно раздават милиони презервативи.

Политици и вещици

Любопитното тази година е, че най-търсените маски са не на политици, а на горили и вещици. Просто няма избори.

Виж, маски на политици по време на карнавала във Виареджо - наспорил Господ. Обяснимо, нали напоследък Европа се тресе от страх за бъдещето на съюза и валутата. А кой, ако не политиците, е най-подходящ за пресъздаване върху карнавална маска. Така в италианския град “шестват” Берлускони като паднал цар върху шахматна дъска, наследникът му Марио Монти, “възседнал” локомотив, Никола Саркози като Наполеон, Ангела Меркел - яхнала топ... Виареджо започва в първата февруарска неделя и продължава всеки уикенд до началото на март.

Тези дни Канарските острови също са място, за което човек може да си помечтае. Карнавалът в Лас Палмас на о. Гран Канария е сред най-колоритните испански маскаради. Танците са на улицата, но най-важен е изборът на Кралица на карнавала в парка “Санта Каталина”. Излизането на всяка претендентка е съпроводено от огнени ритми, цветни ефекти и фокуси. 3 седмици Лас Палмас не спи. За края на тържествата и приближаването на Великия пост свидетелства т. нар. погребение на сардината - символ на разгулния живот и веселието. Участниците в процесията разнасят огромно чучело на сардина, а вечерта го изгарят.

Барон и кукери в Перник

У нас Великденският пост ще започне в понеделник след Сирни заговезни (26 февруари), когато в някои райони все още се спазва средновековната маскена традиция. Пищните костюмирани шествия обаче се случват по-скоро през януари, когато бродят кукерите и бабугерите, за да прогонят злите сили. Именно на тях е посветен и международният фестивал “Сурва” в Перник.

Т. г. барон Хенри ван дер Кроон, президент на Фондацията на европейските карнавални градове, откри кукерския празник. Факелно шествие, предвождано от тъпани, премина през центъра на миньорския град, за да предизвести началото на спектакъла “Магията на Сурва”.

Повече от 6000 участници от България и чужбина демонстрираха традиционни костюми, обреди и танци, а “Сурва 2012” ги поздрави с мощни илюминации.

Французите си имат маскарад в Ница. От 13 февруари до 1 март под зоркото око на Н.В. Краля на карнавала по улиците има шествия, а клоуни “стрелят” с листа от цветя. Тогава цъфти мимозата, разнасяйки навред опияняващ аромат.

Уж студените германци също знаят що е огнен празник. В т. нар. Женски четвъртък (седмицата преди Великия пост) в Кьолн дамите се събират на централния площад, “превземат” кметството и обявяват шествия, музика и веселие чак до Пепеляна сряда - деня за покаяние.

Хавайци се кефят на студа в Япония

Снежните карнавали и фестивали на открито са популярни най-вече там, където има ниски температури, където зимата е достатъчно дълга и мразовита - например в Скандинавия, Русия, Аляска, Япония... Повечето от тях включват традиционни зимни занимания като ваене на ледени и снежни скулптури, пързаляне с кънки, шейни и ски, хокей. Най-известните снежни фестивали обаче са в Ню Йорк, Мичиганския технически университет в Хотън, Сейнт Пол, Минесота (САЩ), в канадските Квебек и Отава, в китайския град Харбин, в японския Сапоро.

Именно в Сапоро, на о. Хокайдо, тези дни се провежда 63-тият снежен фестивал - Юки Мацури, който всяка година привлича около 2 млн. гости от цял свят. Той е сравнително млад, началото му е през 1950 г., когато група гимназисти построяват 6 снежни статуи в парк. Фигурите така впечатляват местните, че те решават да превърнат заниманието в ежегодна традиция. През 1955 г. военни построяват първата масивна скулптура, а през 1972 г. снежният фестивал се провежда по време на 11-ите зимни олимпийски игри в Сапоро, което му носи световна известност. В конкурса участват около 25 отбора от цял свят, включително от... Хавайските острови, където изобщо не вали сняг. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

У нас вее и вали, по света карнавали (галерия) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди