изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:24 EEST
Прокуратурата повдигна обвинения срещу петимата от ”Скрап”    
НовиниСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на задържаните по-рано при спецоперация "Скрап" за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. На Бойко Бъзовски, Емил Бъзовски, Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова са повдигнати обвинения за организиране на престъпна група, действала срещу данъчната система. Бойко Бъзовски бил ръководителят.

Групата е действала от 2010 г. в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Бойко Бъзовски е използвал чужди фирми, част от които регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания. От тях фиктивно са били изкупувани големи количества черни и цветни метали.
Целта била с фактурите от фалшивите сделки да се осчетоводяват купените без документи от физически лица големи количества скрап и така да се избегне плащането на 10% данък.

За да се прикрият сделките, към фирмите "бушони" са били превеждани суми, които веднага били теглени "на каса" и връщани на наредителите на плащанията.
Процент от сумите оставал за Бъзовски.

Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е над 200 милиона лева. Тепърва ще стане ясен точният размер на щетите за държавния бюджет.
От МВР съобщиха сутринта, че за една година групата е ощетила държавата с 30 млн. лева. Годишният оборот на фирмите й бил 300 млн. лева.

В акцията по задържането на групата са участвали 129 служители от различни институции под наблюдението на двама специализирани прокурори. Претърсени са 19 жилища и офиси в София и страната. Иззети са счетоводни документи, над 150 000 лева, златни бижута и монети, оптични носители на информация, фискални устройства, компютри.

С прокурорски постановления на петимата задържани е наложен арест за 72 часа.
Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд налагане на петимата на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Mediapool съобщи, че през 2003 г. Бойко Бъзовски е бил кандидат за общински съветник в София от НДСВ, а по-късно става един от учредителите на отцепилата се през 2004 г. партия на Емил Кошлуков – "Новото време". От сайта на партията става ясно, че наистина Бъзовски е участвал в организиционния комитет.
Той е роден през 1960 г. във Враца, бивш военен, председател на УС на сдружение "Илинден – София", което развива съвместна дейност с немската фондация "Помощ за България".
Женен, с две деца. Като свое мото Бъзовски е посочил: "Труд, постоянство, не бой се!".

Справка във фирмените регистри на "Дакси" показва, че Бъзовски е едноличен собственик на фирма "Поли Ем – Бойко Бъзовски", която от 2001 г. се занимава с търговия на едро с отпадъци и скрап.
22-годишният му син Емил Бъзовски пък е бил едноличен собственик и управител на две фирми - "ЕМ експорт" ЕООД и на "Булметал експорт" ЕООД. През 2010 г. фирмите са продадени.  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата повдигна обвинения срещу петимата от ”Скрап” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди