изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:57 EET
КРИЗА Е: Шефове на Здравната каса си раздали 50 000 лв. бонуси    
ЗдравеУправителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева и нейният заместник Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 000 лева през миналата година.  Това съобщи на специална пресконференция депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, цитиран от "Фокус" и Дарик радио. Вчера от СДС обявиха, че НЗОК и Министерство на здравеопазването са раздали бонуси за близо 10 млн. лева през изминалата година.

Днес Гяуров цитира данни от писмо на здравния министър д-р Стефан Константинов в отговор на питане на д-р Ваньо Шарков от СДС. Синята коалиция е поискала от Константинов да отговори - освен допълнителните доходи, които се разпределят в рамките на МЗ, какви допълнителни възнаграждения са получили служителите на НЗОК, както и да бъде предоставена методиката за разпределение на тези средства.

Гяуров обясни, че д-р Нели Нешева е определила за себе си и за подуправителя Василева да получат 1.5% от средствата, събрани от глоби и санкции през 2011 г., които са на обща стойност 2 011 315 лв., в съотношение 60% за нея и 40% за подуправителя.

"По груби изчисления това прави над 30 000 лв. за миналата година само за Нешева и около 22 000 лв. за подуправителя и то само по един от критериите", уточни синият депутат и попита законосъобразно ли е Нешева да получи тези средства, тъй като тя има договор за управление, а той не предполага получаването на подобни средства.

В отговор шефката на Здравната каса заяви пред "Хоризонт", че не е получавала никакви бонуси или пари от допълнително материално стимулиране.
"Съществуват два начина на разпределение на средствата, които са над заплатата на служителите. Единият начин е по чл.108 от Закона за здравното осигуряване - до 25% от събраните суми от глоби и санкции. Другият е от икономия на работна заплата. От икономия на работна заплата аз не съм получила нито стотинка, тъй като съм с договор за управление. 30 000 лева е сума, която никога не съм получавала", отрече Нешева.

По-късно от НЗОК разпространиха и официално становище, в което категорично отхвърлят твърдението, че Нели Нешева е получила 30 000 лева като допълнително възнаграждение през 2011 г. В изявлението се казва още, че "след натиска през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства, като средномесечно на един служител, с включени суми за 2010 г., са изплатени по 126, 68 лв".

„Неморално е във време на икономическа криза, и когато премиерът и членовете на кабинета отправят апели за икономии, под масата министерствата и шефовете на ведомствата да си раздават такива средства. Призовавам министър-председателя и ръководството на ГЕРБ за почтеност. Нека те да излязат и да кажат - смятат ли, че това е морално и законосъобразно. Не съм убеден, че самите контролни органи знаят за какво става дума, не съм убеден, че УС и Контролният съвет на НЗОК са запознати с тази методика”, заяви обаче Гяуров.

Вчера от МЗ уточниха, че през годината са раздадени 5 236 404 лв. за допълнително материално стимулиране на 15 451 души. Средният размер на бонусите, които е получил един служител в структурите на МЗ за една година, е 339 лв. Над 90% от тези 15 451 служители не са чиновници, а работят в Спешна помощ, Регионалните здравни инспекции, които осъществяват контрол в здравната система, както и в домовете за деца, в психиатрични болници, и в кръвните центрове.

Самият здравен министър д-р Стефан Константинов заяви пред журналисти в парламента, че няма разхищение на средства, съобщи БТА.

"Средствата не са дадени на бюрократи и администратори, а на хора от спешната помощ, от домовете за медикосоциални грижи, от регионалните здравни инспекции", обясни Константинов и попита риторично: "Не е ли разхищение на човешки живот линейки да не достигат навреме, защото нямаме екипи?".

По думите му в Спешна помощ няма лекари, защото работата е нископлатена и немотивираща, а разпределените пари са от незапълнени щатни бройки, защото има много свободни места. Константинов уточни, че сумата обикновено се дава на ръководителя на съответното звено, който преценява как да я разпредели между служителите си.

"Ако зависеше от мен, на спешната помощ бих дал и повече", заяви здравният министър и допълни, че в столичната Спешна помощ също са получили определена сума. Константинов заяви, че самият той като министър не си е дал нито лев за допълнително материално стимулиране.

Необосновано големи бонуси са си раздали и от ръководството на Агенцията по вписванията, съобщиха неотдавна от Министерството на правосъдието. В Министерството на финансите пък били дадени 233 725 лева бонуси на чиновници в края на 2011 г. www.dir.bg

ВСИЧКО ОТ "КРИЗА Е"

 


Сходни връзки

КРИЗА Е: Шефове на Здравната каса си раздали 50 000 лв. бонуси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди