изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:58 EEST
СУДЖУК ОТ ДИВО ПРАСЕ НАТРЪШКА СЕДМИНА С ТРИХИНЕЛОЗА    
Лов и риболовСлучай на трихинелоза е констатиран в село Мусомище, община Гоце Делчев, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. След подаден сигнал от РЗИ - Благоевград за съмнение за заболели от трихинелоза пациенти, инспектори от ОДБХ – Благоевград и медицински екип от РЗИ - Благоевград извършиха съвместна проверка. Установено е, че 7 жители на село Мусомище са яли домашно приготвен суджук от месо от диво прасе. При тях са се проявили клинични признаци на заболяване от трихинелоза.

Пострадал разказал, че преди около месец той и негов приятел видели ранено прасе и го доумъртвили.  От месото направил суджуци, от които дал и на свои приятели. На въпрос дали месото е изследвано казал, че изследване за трихинелоза е правено, но не споменава лицето, извършило изследването.

При проверка на входящия дневник на ИЛ ”Лабораторни дейности” при ОДБХ- Благоевград, не е установено да е приемана проба от диво прасе от с. Мусомищe.

Конфискувани са 30 килограма суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж. По данни на РЗИ – Благоевград общо 35 човека са консумирали от домашния колбас, но само 7 са с потвърдена диагноза – трихинелоза. Резултатите от извършените изследвания от ИЛ „Лабораторни дейности” – Благоевград доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.  

НДТ

 

 


Сходни връзки

СУДЖУК ОТ ДИВО ПРАСЕ НАТРЪШКА СЕДМИНА С ТРИХИНЕЛОЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.50 секунди