изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:12 EEST
Спират строежа на ”Хемус”, ако археолозите искат много пари    
ПолитикаАктуализираната план-сметка на археолозите, получена в Агенция "Пътна инфраструктура" за предварителните проучвания на обектите по АМ "Хемус", е 423 000 лева, което е с около 100 хиляди над обсъжданото до момента. Това стана ясно по време на среща в Областната администрация в Шумен между министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министъра Николай Нанков, заместник-областния управител Ралица Тодорова и председателя на групата съветници от ГЕРБ проф. Добрин Добрев, съобщи БТА.

Павлова подчерта, че исканите от археолозите пари са много за проучване на такъв малък терен и посочи, че километрите, през които ще се изгражда автомагистрала „Хемус”, не са много, предаде "Фокус".

Министърът обясни, че е отправена покана към археолозите да дойдат в МРРБ, да се обсъди ситуацията. Тя заяви, че ако сумата е прекалено голяма и трябват цялостни разкопки на терена, а не само проучване, ще се наложи да се спре работата по изграждане на магистралата.

По думите й първоначалната сума, която е била поискана, е 350 000 лв., но след това драстично е нараснала на 423 000 лв.

Строежът на 8-километровата отсечка от "Хемус" край Шумен се забави, защото през есента археолозите се натъкнаха на селища от няколко епохи – тракийско, праисторическо и римско от II-IV век. По план датата на приключване на строителството е 30-ти септември 2012-та. То е финансирано с 38 млн. лв от републиканския бюджет.

На Министерски съвет преди Коледа министър Лиляна Павлова обяви археолозите за изнудвачи, тъй като "трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки". "Те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам. И то на най-важния участък на магистралата", възти се тогава тя.

В средата на януари премиерът Бойко Борисов се срещна с археолозите и обеща, че ще им бъдат осигурени необходимите средства за проучванията, но иска магистралата да бъде завършена в срок, дори да се наложи да работят с ватенки и на калорифери.  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Спират строежа на ”Хемус”, ако археолозите искат много пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди