изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:52 EEST
Откриха още една жертва на потопа в Бисер    
Новини

Открито беше тялото на още една жертва от наводненията в село Бисер. Тялото на Васил Делев от село Иваново беше намерено близо до село Надежден и вече е разпознато, предаде БНР. Неговата съпруга Лиляна Делева беше погребана миналата седмица, предаде БНР.



Васел Делев бе застигнат от приливната вълна на язовир "Иваново" заедно със съпругата си. Жената обаче бе открита още на следващия ден, докато тялото на Васил бе търсено 10 дни включително и със следствено куче,  предаде Haskovo.net.
Съпрузите пътували рано сутринта между селата Бисер и Иваново, когато забуксували в кален път. Тогава ги връхлетяла и вълната, съобщи .

Все още продължава издирването на изчезналото семейство Бойчеви от община Маджарово, които пропаднаха през разрушен мост до маджаровското село Бориславци.
Миналата седмица в петък бяха открити телата на още двама души. Преди това бяха открити телата на девет души.

Началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Вълчев заяви, че до момента не е допусната кражба или друг вид мародерство в Бисер, което, според него, обикновено се случва в зоните на бедствие, предаде БТА.

По последнни данни повече от сто семейства са пострадали при наводнението в харманлийското село Бисер на 6 февруари, след като се скъса стената на язовир "Иваново" и вълната заля цялото село. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград. Но най-тежко остава положението в село Бисер.

Съборените изцяло къщи в село Бисер са 36, сериозно наводнените в село Динево са 60, а в Свиленград - 10.
Част от засегнатите къщи ще бъдат проверени отново, за да се установи дали ще бъдат годни за живеене, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова, която ръководи областния кризисен щаб от с. Бисер, предаде БТА.

Военно формирование помага за "евакуирането" на архива от наводнения районен съд в Харманли, където е бил и архивът на агенцията по вписванията. Днес вече решаваме въпроса как да стане изсушаването на този архив, добави областният управител.

По думите на Узунова за бракуването на 36-те негодни къщи в Бисер, за разрушаването им и за изнасянето на отпадъците, трябва да се издирят и представят документите за собственост, актуалните скици и удостоверения за наследници.
"Тук се сблъскваме с проблема с наводнения архив в Харманли. Затова вчера решихме, че засега ще работим с това - какво са декларирали хората в община Харманли, на основата на която се правят данъчната оценка на тези имоти, както и какъв документ за собственост са представители при декларирането", отбеляза Узунова.

В бедстващия регион продължават възстановитените и ремонтни работи на разрушени мостове и диги. Продължават и хуманитарните дейности, които включват раздаването на топла храна, напитки, дрехи и вещи. 30 са дарените отоплителни уреди за село Бисер, 124 семейства в Свиленград ще получат по 5 хиляди лева помощи от институции и банки.

Основният проблем в района е липсата на железопътнии транспортни комуникации. Затова транспортният министър Ивайло Московски се запозна на място със ситуацията. Над 3 милиона лева се необходими за възстановяване на жп връзката между България и Турция, в разрушената отсечка Бисер-Любимец, както и в другия проблемен участък в района на Раднево. По думите на Московски за това е нужен поне месец. В момента има възможност влакът да се движи единствено от Турция до Свиленград, като от там хората се транспортират с автобуси до Харманли. За товарните превози обаче няма такъв вариант, заяви министърът. "Това е проблем, тъй като няколко големи предприятия вече се обадиха, че и складови бази, и капацитетът е запълнен, така че наистина в най-бързи темпове ще трябва да се оправи движението, да се възстанови, за да може да тръгнат и товарните превози", изтъкна Москвовски.
По думите му Националната компания "Железопътна инфраструктура" като принципал на железопътната инфраструктура ще финансира транспортно строителство и възстановяване за това аварийно възстановяване. След това вероятно тези пари трябва да бъдат възстановени от Фонда за бедствия и аварии. "До 15 март пощенските услуги за село Бисер са безплатни", съобщи още министър Ивайло Московски. WWW.DIR.BG

 


Сходни връзки

Откриха още една жертва на потопа в Бисер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди