изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:23 EEST
Взимат имоти и след смъртта    
ПарламентДа има гражданска конфискация, независимо дали е влязла в сила присъда, както и в случаите, когато обвиняемият умре. Това е записано в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, който депутатите приеха след почти 5-часови дебати.

"Не може ловът на вещици да продължава и когато лицето почине", скочи срещу текстовете Мая Манолова от БСП. Независимият Георги Терзийски също се опълчи срещу поправките. "Каква е гаранцията, че част от тези капитали все още ще бъдат в България, а не прехвърлени на офшорни фирми - дали това не е поредният елемент, който ще доведе до източване на капитали от България”, попита риторично той.

Депутатът предупреди, че всеки един българин може да бъде потенциално засегнат от закона. "Дайте си сметка какъв страшен механизъм правите, какво колело на мъченията вкарвате, защото то е в ръцете само на една субективна воля", обърна се Терзийски към управляващите народни представители. ГЕРБ обаче скочиха веднага срещу критиките на опозицията. Шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов обясни, че прокуратурата, съдът и полицията няма да конфискуват имоти на всеки втори българин, а това ще става само при тежки престъпления като наркотрафик, трафик на хора и др.

Гражданската конфискация пък ще протича в две фази. Първо ще се проверяват източниците за придобиване на имуществото от Комисията за установяване на незаконно придобито имущество, след което ще се предприемат действия за налагане на обезпечителни мерки. След това гражданският съд ще пристъпва към отнемане на имането. В текстовете е записано още, че наказателна процедура ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период. Той не може да бъде повече от 10 години.

Законът влезе в пленарна зала след поправка. Отнемането на имуществото, придобито от престъпна дейност, беше първият проект на ГЕРБ, който се бламира от депутатите от управляващото мнозинство през лятото. След критики от Брюксел, че въпреки всичко, той трябва да бъде приет, премиерът Бойко Борисов нареди на своите на всяка цена нормативният акт да мине през Народното събрание. Обект на закона обаче няма да бъдат административните нарушения. Правосъдният министър Диана Ковачева обясни, че с тях вече се занимават вече данъчните и митническите служби.

Въпреки критиките на опозицията и многочасовите дебати, законът беше приет, като "за" него гласуваха 121 депутати, 70 бяха "против", а 10 се въздържаха.

"Гласувах против, защото законът е опасен и ще се използва за политически цели", аргументира вота си Мая Манолова. Тя предупреди ГЕРБ, че текстовете са "бумеранг, който ще удари главите им и ще ги отреже". "Без да имам кристална топка ще ви кажа, че законът ще бъде използван за натиск върху политици, бизнесмени и всеки по-влиятелен човек в България", заключи соцюристката.

Нина Александрова

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Взимат имоти и след смъртта | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Взимат имоти и след смъртта
Автор: Anonymous да 2012-02-17 @ 13:52 EET
Да вземат на дядо .....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди