изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:42 EEST
ООН поиска от Сирия до 15 дни да спре кръвопролитията    
По светаОбщото събрание на ООН прие снощи със 137 гласа "за" и 12 против резолюция, осъждаща Сирия за насилието срещу нейните граждани и призоваваща за прилагане на плана на Арабската лига за спиране до 15 дни на насилието. Резолюцията, предложена от Египет и други арабски страни, призовава сирийския президент Башар Асад да се оттегли от поста си, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".


Документът изисква от генералния секретар на ООН до 15 дни да докладва дали Сирия е изпълнила исканията, съдържащи се в резолюцията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сред страните, гласували против, бяха Русия, Китай, Венецуела, Иран и Северна Корея, предаде Франс прес.
Русия и Китай наложиха вето на подобна резолюция, поставена на гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 4 февруари.

Одобрената резолюция няма задължителен характер, тя има чисто символично значение, тъй като Общото събрание е само консултативен орган на световната организация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

За разлика от Съвета за сигурност, където пет страни имат право на вето върху всички решения, в Общото събрание резолюциите се приемат с обикновено мнозинство и се смята, че са показателни за настроенията в международната общност. На 19 декември Общото събрание вече прие резолюция за Сирия, в която Дамаск бе заклеймен заради нарушенията на правата на човека. Тя също бе одобрена с голямо мнозинство - 133 страни бяха "за", 11 против и 43 въздържали се, сред които тогава бяха Китай и Русия.

Смята се, че откакто преди 11 месеца в Сирия избухнаха бунтове срещу правителството, там са били убити повече от 5000 души. Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека жертвите са дори над 7000.

Реакциите
Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари нарече новата резолюция "предубедена" и каза, че страната му планира да реформира институциите си и да проведе на 26 февруари референдум за нова конституция.
Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза след вота, че предложените от Москва поправки към проекторезолюцията са били отхвърлени, включително призива към мирните демонстранти да се разграничат от въоръжените групировки. Русия ще продължи да полага усилия да помага на Сирия и на нейния народ, каза Чуркин.

Русия гласува против, защото резолюцията не отговаря на основни критерии за уреждане на конфликта, каза руският представител, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същността на тези принципи е, че насилието трябва да бъде прекратено от всички страни в конфликта, а необходимите решения трябва да бъдат намерени в резултат на открит за всички политически процес, воден от самите сирийци, заяви той.

Посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс заяви след гласуването на резолюцията, че Общото събрание я отправило ясно послание към народа на Сирия и то е "Светът е с вас". Президентът Башар Асад никога не е бил по-изолиран. Международната общност е за бърз преход към демокрация в Сирия. Сега трябва да настъпят промени, подчерта представителката на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

„Действията на международната общност трябва да са насочени към намаляване на напрежението в Сирия, съдействие за насърчаване на политическия диалог и изглаждане на разногласията, както и опазване на мира и стабилността в Близкия изток и укрепване на сплотеността на световно ниво. Не трябва допълнително да се усложнява ситуацията”, подчерта китайският представител в ООН Ван Мин.

„Вотът изпраща ясен сигнал, че международната общност порицава действията на сирийския режим и че на тези, които са отговорни за зверствата в страната, ще им бъде поискана сметка”, заяви британският външен министър Уилям Хейг.

Резолюцията
Приетата снощи резолюция "категорично осъжда продължаващите широко разпространени и системни нарушения на правата на човека и на основните свободи от страна на сирийските власти". Сред тези нарушения са посочени произволни екзекуции, убийства и преследване на протестиращи, на правозащитници и журналисти, изчезването на хора, мъчения, сексуално насилие и малтретиране, включително на деца. Осъждат се всички форми на насилие, независимо от чия страна, призовават се всички страни в конфликта в Сирия, включително въоръжените групировки, незабавно да спрат насилието или репресиите в съответствие с инициативата на Арабската лига.

Дамаск е призован да улесни "ръководения от сирийци политически преход към демократична, плуралистична политическа система, при която гражданите имат равни права, независимо от техните политически убеждения, етническа принадлежност или религия". От Дамаск се иска да освободи всички незаконно задържани заради вълненията, да изтегли всички армейски или въоръжени сили от градовете и селата, да гарантира правото на свободни мирни демонстрации. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

ООН поиска от Сирия до 15 дни да спре кръвопролитията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди