изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:23 EEST
Авторът на къщата охлюв чака европари за проекта    
Новини Инженер Симеон Симеонов и до ден днешен не знае кой е вкарал в класацията за най-странни къщи в света неговото произведение "Охлювът", който се намира в столичния квартал Симеоново. БГ творението продължава да води в класацията на сайта www.strangebuildings.com и всеки може да го подкрепи.



15 симпатични къщички, украсени с животински главички, могат да украсят столичния зоопарк.  Измислил ги е строителният инженер Симеон Симеонов, автор на къщата "Охлюв", която тази седмица оглави класацията за най-странна къща в света. "Преди 3 месеца разговарях с шефа на софийския зоопарк д-р Иван Иванов за къщичките. Той хареса идеята. Предстоят ми разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова", съобщи за "Стандарт" инж. Симеонов. "На мен къщичките ми се струват хубави. Хем са модерни, хем в тях има нещо футуристично. Още повече, че дечицата, които ще идват в зоопарка, много ще им се радват", коментира и директорът на зоологическата градина Иван Иванов. Той обаче отбеляза, че не може сам да взема решение за поставянето на кукленските къщички, тъй като паркът е собственост на общината. Така че последната дума ще има Столичният общински съвет. На 6 март инженерът има среща и с Елен Герджиков, шеф на СОС. След това му предстоят разговори с общинския отдел за преместваеми обекти. Той се надява да получи еврофинансиране за проекта.
Шефът на зоопарка д-р Иванов призна, че на доста места в чужбина съществуват подобни практики. "Използват се най-вече за кафенета, за продажба на сувенири. Нещо, което иска и инж. Симеонов", отбеляза директорът на животните. Инж. Симеонов е на мнение, че в тях могат да се обособят кътове, където да оставите по-малкото си дете на грижите на човек от зоопарка. Там той може да му разкаже на популярен и забавен език за животните. В някои от тях могат да се продават рибки, канарчета или други животинчета. "Защо да не се премести част от животинския пазар от кв. "Подуене" в зоопарка", разсъждава още инж. Симеонов.  
Приказните къщички, които могат да населят зоокъта, са с овална форма. Те имат много прозорци, включително и на покрива. От тях струи светлина и създава весело настроение, категоричен е инж. Симеонов. Върху всяка къщичка е чучната глава на някое животно - носорог, крава, мишок, жаба, пате. "Направени са от полипеностирен бетон. Това е мое изобретение - правя го с немска технология. Той не поема много влага както обикновения бетон - само 3%. Добър топлоизолатор е и е четири пъти по-лек от водата", обяснява Симеонов. Наскоро е било направено геодезично заснемане на алеите на зоокъта. "Това ще помогне за хубавото разположение на къщичките, които са готови. Но са в разглобен вид", казва Симеонов.
Милена Минчева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Авторът на къщата охлюв чака европари за проекта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди