изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:03 EET
Цонко Цонев, кмет на Каварна: Със спечеления проект за изграждане и модернизация на пречиствателна станция решаваме проблемите н    
Интервюта Цонко Цонев, кмет на Каварна пред Радио „Фокус”



Водещ: Получихте днес договор за изграждане и модернизация на пречиствателна станция и В и К мрежи от премиера Бойко Борисов. Какво предстои да се случи в Каварна по този договор?
Цонко Цонев: Ами, проектът е разделен на две – първо се осъществява техническата помощ, тоест работният проект на ремонта на пречиствателната, на 3000 линейни метра канализация, около 2000 метра нови водопроводи и асфалт, и след като бъде избрана фирмата и тя направи работния проект и той бъде одобрен, след това вече се пуска обществената поръчка съответно за тези строителни работи, за които е техническата помощ. Проектът е в рамките на 3 години. Тази година се надяваме да приключим с работния проект, техническата помощ и от следващата година да започнем изграждането на канализацията, ремонта на пречиствателната станция, водопроводите, асфалтите, всичко останало и хубавото е, че нашето участие е само 3 процента, останалото е от програмата.

Водещ: Само в Каварна ли ще се случва този проект?
Цонко Цонев: Само в Каварна, да, това е в град Каварна. Пречиствателната е в града. Сега ще бъде изградена по всички европейски стандарти. Ще се изгради трето стъпало – азотно-фосфорно, ще има ремонти на други части, т.е. ще имаме една почти чисто нова пречиствателна станция и тя е предвидена за около 25 хиляди души да обслужва. Така че ще решим един голям проблем на града – чистотата на водата, канализация, нови водопроводи, асфалтирани улици. С този проект някъде около 90 процента от града ни ще бъде с изградена канализация от нови водопроводи.

Водещ: Ще стигне ли тази пречиствателна станция за 25 хиляди души? Имаше спорове между Ваши колеги и кметове на морски общини за броя на населението, което е по принцип и през лятото с увеличението на броя на туристите.
Цонко Цонев: Значи, това нещо включва и броя на увеличението на туристите. 25 000, като града ни е около 12 000 души, това включва с хотелската база и с морската част на града, където имаме доста леглова база изградена. И голф игрището е включено към пречиствателната станция. Затова тя напълно ще удовлетвори и битовите моменти през лятото, когато работят всички обекти, квартири и хотели

Водещ: Казахте, че за 3 години трябва да се изгради този проект – какво е финансирането всъщност, колко пари получавате?
Цонко Цонев: Ами, около 19 милиона и 300 хиляди, около 700 хиляди е техническата помощ и останалото вече на поръчката може да бъде и по-малко, зависи какви цени се дадат, но няма да бъде повече от това, което сме подписали.

Водещ: А съфинансирането от страна на общината – 3 процента?
Цонко Цонев: 3 процента, да. Значи, между 4 и 500 хиляди, в зависимост от това колко ще бъде крайната цена на изпълнението, което е нищо за обект от 19 милиона – да платиш 3 процента е абсолютно резонно и нормално. Много изгодно е като програма „Околна среда” и ще има огромно въздействие и ефект върху хората, които живеят и посещават Каварна.

Водещ: А освен за града, за селата този проект какво предвижда като канализация и В и К мрежи.
Цонко Цонев: Значи, този проект предвижда града и от там вече се включва голф игрището. Още преди 4 години бяха включени в канализацията и такива туристически обекти, които са извън Каварна, морската част на града ни, в която се намира доста голяма хотелска, леглова база, там има изградена канализация, която ще се включи в пречиствателната станция, т.е. включено е обслужването на града и на най-големите туристически обекти на територията на града.

Водещ: А освен този проект, други проекти предвиждате ли за канализация, или той ще реши почти изцяло проблемите на града.
Цонко Цонев: Имаме един квартал, в който е технически невъзможно да се изгради канализация, има обратен наклон. Там най-вероятно след време ще кандидатстваме за локална пречиствателна станция, но като цяло ще реши канализацията и водопроводите на целия град. Ние завършихме ромския квартал и да уточня, че тук става въпрос за български квартали, ромския го приключихме и го открихме с премиера миналата година. Той беше на стойност около 10 милиона. Този е за останалата част от града и за туристическите обекти. Искам да допълня за проекта, нашия проект, който спечелихме днес, че ние сме може би единствената община, която реши първо проблема на ромите и българите бяха малко дискриминирани, сега решаваме проблемите на българите.

Водещ: Използвам случая, че си говорим, за да ви попитам за информацията, че сте обещал почивка на хората от село Бисер, най-пострадалото село от наводненията в страната.
Цонко Цонев: Да, ние с колегата ми, който е общински съветник от Балчик – Стефан Павлов, направихме дарение от хората в Каварна и Балчик – три микробуса в понеделник и тогава се видях с кметицата на село Бисер, много бойна жена, и се договорихме в общински хотел Каварна през юни, юли, август, 14 дни ще почиват посочени от нея хора, които са най-пострадали, апартаментите са големи, ще поемем престоя им, храна и спане, за да може да видят малко морски въздух, да забравят по-бързо за трагедията и в края на краищата най-важното е, че трябва да помним тия неща не 2-3 месеца, а по-дълго във времето. Тя се съгласи, разменили сме си координати, телефони, всичко, като минат тия тежки времена, сега, надявам се да им построят, да им помогнат за къщите, ние пък ще се погрижим, много от тях може да не са посещавали въобще скоро морските ни курорти, да дойдат при нас. Ще действаме в тая насока, аз каквото съм обещал, съм го изпълнявал.
Димитър ДРАГАНОВ

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Цонко Цонев, кмет на Каварна: Със спечеления проект за изграждане и модернизация на пречиствателна станция решаваме проблемите н | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цонко Цонев, кмет на Каварна: Със спечеления проект за изграждане и модернизация на пречиствателна станция решаваме проблемите н
Автор: Anonymous да 2012-02-19 @ 19:48 EET
Ама кмета знае ли че служителите на пречиствателната станция не са получавали заплати от месец септември...?
Цонко Цонев, кмет на Каварна: Със спечеления проект за изграждане и модернизация на пречиствателна станция решаваме проблемите н
Автор: Anonymous да 2012-02-20 @ 01:33 EET
Като немъ леб, да ядат пастет! :-))))

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди