изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:17 EET
АРМИЯТА НА БОСИТЕ ПОСТРОИ ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ    
Общество Уникална снимка на добруджанец, участвал в Бригадирското движение и бил част от т. нар. Армия на босоногите ни предостави нашият читател Божан Божков. На самата снимка е видно, защо младите хора в следвоенна България са били наричани Армия на босоногите. Един от тях е и човекът от снимката Петър Тончев Божков, който е участвал в строежа на жп линията Перник - Волуяк. Той е роден в бедно семейство в добричкото село Пчелник.

Като дете и юноша е помагал на родителите си, като е вървял пред конете и след ралото, а често къпини са издирали и разранявали босите му крака, спомня си сега Божан Божков. С много мъка и трудности Петър Божков успява да завърши гимназия в Добрич, след което постъпва в армията и е един от първите младежи включили напълно доброволно в бригадирското движение в страната. "В бедна и следвоенна България именно тази армия босоноги построи заводите, язовирите, пътищата в страната, а днес много от тях са изоставени, разрушени и страшното е, че именно тези хора са грешниците. За съжаление, днес много от босоногите бъркат в кофите за смет за някой кашон за огрев и биват подхвърляни от институция на институция, без да могат да получат защита при нужда. " - казва с болка в гласа Б. Божков. НДТ

Снимка Божан БОЖКОВ

 

00004 Президентът на Индонезия Сукарно на посещение в Добрич в началото на 70-те години на миналия век. Снимка Игнат Абаджиев, предоставена от Николай Абаджиев. 00007 На 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л "Доростор". Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия. Снимка Игнат Абаджиев, предоставена от Николай Абаджиев. ОЧАКВАМЕ ДА НИ ПРЕДОСТАВИТЕ СТАРИ СНИМКИ ОТ ЛИЧНИТЕ СИ АРХИВИ, КОИТО ЩЕ ПОСТАВИМ В ОТДЕЛНА ГАЛЕРИЯ - "ДОБРУДЖА - ЗАБРАВЕНОТО НЕЗАБРАВИМО". СНИМКИТЕ ИЗПРАЩАЙТЕ НА АДРЕС NDT@ABV.BG ИЛИ ДОНЕСЕТЕ В РЕДАКЦИЯТА НА НДТ, КЪДЕТО ЩЕ ГИ СКАНИРАМЕ И ЩЕ ВИ ГИ ВЪРНЕМ ОБРАТНО.  АВТОРСТВОТО ВИ Е ГАРАНТИРАНО.

00006 На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на курортния комплекс Албена. Снимка Игнат Абаджиев, предоставена от Николай Абаджиев. 00005 Държавният и партиен глава на Съветския съюз Никита Сергеевич Хрущов и държавният и партиен глава на НРБ Тодор Живков на посещение в Добрич през пролетта на 1962 г. Снимка Игнат Абаджиев, предоставена от Николай Абаджиев. 00003 Първата жена-космонавт Валентина Терешкова /СССР/ на посещение в Добрич през 1963 г. Снимка Игнат Абаджиев, предоставена от Николай Абаджиев. 00002 1979 - В 20 ч и 34 мин московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб “Союз-33", в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на кораба е Николай Рукавишников. Снимката е от гостуването в Толбухин /Добрич/ на Рукавишников /вторият от ляво на дясно/ и Г. Иванов /четвъртият от ляво на дясно/. В средата е Димитър Димитров - първи секретар на ОК на БКП, а последният вдясно е Костадин Станев - председател на ОНС. Снимката на Игнат Абаджиев е предоставена от сина му Николай.

 


Сходни връзки

АРМИЯТА НА БОСИТЕ ПОСТРОИ ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди