изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:58 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: НА 44,68 МЛН. ЛЕВА ВЪЗЛИЗА БЮДЖЕТЪТ НА ДОБРИЧ    
Новини С 31 гласа „за” и 8 „въздържал се” в петък бе приет бюджетът на община Добрич за 2012 година. Общият размер на проектобюджета за 2012 година е  44 683 833 лева,  от които  24 003 837  лева от държавни  приходи и 20 679 996 лева приходи от местни дейности.

 

Приходната част на бюджета е по-песимистична, защото не се знае дали приходите, които общината е получила през миналата година, ще постъпят и през т.г., каза зам.-кметът Иван Колев. Той посочи, че не се предвижда увеличение на размера на местните данъци и такси, а повишаване на събираемостта. Няма заложена промяна на стандартите за издръжка с изключение на образованието, където се увеличават средствата във връзка със задължителното целодневно обучение, но там пък има намаление на броя на децата. Не се предвиждат промени на заплатите през 2012 г., тъй като не се предвижда индексация. В разходите за издръжка като цяло промени спрямо 2011 г. няма. Изключение правят детските градини и детските ясли, където средствата се завишават, за да се покрият разходите. Така завишението за издръжка на детските градини е със 100 000 лева повече, тъй като приходите от такси възлизат на 640 000 лева, а фактическите разходи за издръжка са 1,4 млн. лева. В детските ясли очакваните приходи от такси са 270 000 лева, а  необходими за издръжката са 580 000 лева. Предвижда се и увеличение на средствата за домашен социален патронаж, тъй като ще се увеличи броят на обслужваните лица с 30. Като цяло не се променят и разходите за културните институти, с изключение на Регионалната библиотека и Художествената галерия, където има  осигурено финансиране за още общо 3 щатни бройки. 

Спазено е изискването на финансовото министерство за 15-% съкращения в администрацията. От 188 числеността на служителите в местната управа става 160 щатни бройки, от което се спестяват 120 000 лева, посочи И. Колев.

Друг съществен момент в бюджета за 2012 г. е, че от януари тази година започва погасяване на инвестиционния дълг и за т.г. са заложени за разплащане 1 735 000 лева главница и лихви. Освен това има и други плащания, които са предварително заложени, като заплащането по т.нар. ЕСКО договор за енергоефективни мероприятия на сградата на общината, на една детска градина и детска ясла на обща стойност 153 517 лева, както и отчисления по Закона за управление на отпадъците - 567 000 лева.

По предложение на Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет бюджетът бе завишен с 59 200 лева в приходната и разходна част. Това са средствата от закритата с решение на януарската сесия сметка за приватизационни сделки. Предложено бе тези пари да се използват за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионерите над 70, а не, както предварително бе заложено, над 75-годишна възраст. За целта се заделят 25 000 лева. Други 16 200 лева ще се използват за безплатни карти за градския транспорт за инвалиди, а 18 000 лева – за осигуряване съдействието на полицията за осигуряване на контрол на територията на общината.

Общинският съветник от БСП Владимир Калчев заяви, че групата на БСП няма да подкрепи този отчет на бюджета, тъй като е лишен от анализ и той трябва да се обсъди на отделно заседание. Той посочи още, че продължава порочната практика промени в бюджета да се правят без санкция на Общинския съвет. Предупреди, че ще се обърне към министъра на финансите, но щял да изчака да приключи прокурорска проверка по извършен одит на общината. Той предложи около 30 000 лева от представителните разходи да бъдат насочени за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионерите над 65-годишна възраст. Думата му бе отнета от председателя на Общинския съвет Ангел Табаков, който подчерта, че Владимир Калчев е надхвърлил предвиденото време от 5 минути за предложение по точката от дневния ред и му предложи да направи изказване в точка „Разни”. В отговор зам.-кметът Иван Колев посочи, че, според Закона за общинския бюджет промените в разходите за дейностите държавна отговорност се извършват с разпореждане на министъра на финансите, а не се обсъждат от Общинския съвет, който има отношение към рамката на бюджета и разходите за местните дейности. И. Колев посочи, че извършеният одит на общината не е констатирал никакви нарушения и изрази недоумение каква прокурорска проверка визира Владимир Калчев. Относно наложените финансови корекции по изпълнявани през миналата година общински проекти Иван Колев посочи, че корекциите са на обща стойност 184 000 лева и те представляват 1,76 % от стойността на проектите. В един от случаите са наложени поради неправомерни критерии за подбор на изпълнител, а в други – поради надхвърляне на заложените средства. Има и случай, когато разход не е приет, тъй като е монтиран плот, доставен от Турция, а не от ЕС. Въпросните 183 000 лева са изплатени от собствените приходи на общината. „Няма защо да се правят драми. По-добре да се усвояват средства” - каза Иван Колев.

При проведеното гласуване не бе прието предложението на Атанас Атанасов от Атака да се заделят 50 000 лева от средствата за поддържане на тролейбусната мрежа и да се дадат на ДКЦ II, срещу ангажимент парите да се реинвестират в техника и оборудване. Отхвърлено бе и предложението да се намали възрастта на пенсионерите, които получават карти за градския транспорт на 65 години. Прието бе предложението на съветника от ВМРО Йордан Йорданов да се заделят 10 000 лева за възстановяване на Болградския събор "Св. Преображение Господне".

Одобрена бе и програмата за капиталови разходи на общината, който е на стойност 3 346 895 лева. Един от основните обекти в нея е водопровод и главен колектор по ул. „Поп Богомил”, чиято реализация била важна, за да може да се изпълни трансграничен проект SMART, който предвижда да бъдат реконструирани част от булевард "25 септември", улица "Поп Богомил" и улица "Калиакра" с обща дължина 4.7 километра. Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев посочи, че ако не се финансира предварително изграждането на колектора, осигурените по проекта средства могат да бъдат загубени. Той посочи, че предвидените в капиталовата програма 1,5 млн. лв. след това могат да бъдат възстановени. Стана ясно, че по  подписания в петък проект за водния цикъл в града ще бъдат подменени 86 км. водопроводна мрежа и 6,5 км. главни колектори. Ще се достигне до около 50 на сто подменена водопроводна мрежа в града. Улиците, които ще останат извън този проект, също ще са грижа на общината. НДТ

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: НА 44,68 МЛН. ЛЕВА ВЪЗЛИЗА БЮДЖЕТЪТ НА ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: НА 44,68 МЛН. ЛЕВА ВЪЗЛИЗА БЮДЖЕТЪТ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2012-02-20 @ 18:00 EET
Защо не си дадохте паричките на ДКЦ-2? Веселинов може да купи и други непотребни неща( като ваните за хидромасаж ,които не носят предвидените приходи и стоят  почти неизползвани) и да получи по-висока акредитация.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди