изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:07 EEST
Парламентът прие оставката на Нели Нешева    
Парламент Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Нели Нешева. За освобождаването й гласуваха 116 , трима бяха против, осем се въздържаха. Д-р Нешева подаде оставка миналия петък, след скандала с получен от нея бонус от близо 13 хил. лева за миналата година. Сред мотивите си тя посочва, че не желае този случай да бъде използван за политически цели и спекулации.

"Дадох оставката си с цел намаляване на общественото напрежение. Това не са бонуси, а средства от контролна дейност и аз ги дарих", заяви Нешева по Би Ти Ви днес.

"Вече се извиних за моите думи и ако съм подразнила някого, то още един път се извинявам. Това не са бонуси, а е напълно законен начин за разпределяне на средствата. Не се утвърждава методиката от контролния съвет. Касата не е със статут на държавно дружество. Средствата са разпределяни, като е спазен законът", каза Нешева.
"И като говорим за законност, все още никой не знае.как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването. Между мен и бившия зам. министър на здравеопазването Гергана Павлова не е имало конфликт. Павлова е председател на надзорния съвет на касата и се разгледаха прогнозните бюджети. В понеделник беше направен график и говорихме, че ще се спазят правилата от предната година", каза Нешева.

Тя не отговори дали има натиск за цените на лекарствата, но каза, че я притеснява фактът, че Павлова, която е председател на надзорния съвет е освободена, тя е в оставка, а трябва да се разпределят средствата.

Дискусията в парламентарната пленарна зала днес премина от частния случай с оставката на Нели Нешева през ефективността на функциониране на системата на здравеопазване и прозрачността на ценообразуването на лекарствата до закона за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Три основни причини, довели до оставката на д-р Нешева, изброи Нигяр Джафер от ДПС - проблемите в здравеопазването, в самата ПГ на ГЕРБ и управленска грешка.
Тя отбеляза, че законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, откакто ГЕРБ е на власт, е променян 10 пъти. Не може само Нели Нешева да носи отговорност за това, категорична беше Джафер .

Стига се до конфузната ситуация управителят на НЗОК да си отива без да има вина за конкретната дейност, която изпълнява, обобщи Хасан Адемов от ДПС. Според него е задължително да се смени моделът в посока стимулиране на конкуренцията между лечебните заведения.

Иван Костов от ДСБ подчерта, че няма основание да се получават бонуси за това, че някъде има някакви резерви. Допълнително пари , според него, трябва да се раздават само след ясно разписани правила.

Няма причина Нели Нешева да получава бонуси, според съпредседателя на Синята коалиция, защото е в управлението на касата. Костов обаче поиска да бъде казано публично името на вносителя на текста за определяне на максимални цени на лекарствата.

Приемаме оставката на д-р Нешева заради напрежението в обществото, а не защото си върши лошо работата, защити решението на управляващите председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обаче трябва да се отговори дали има нещо нередно в този начин на стимулиране, който е приет още през 2006 г.

Ако се окаже така, ще го променим, но не трябва да има уравниловка в обществото, заяви той и потърси аналогия в митниците. Ако митничарите нямат стимули за залавяне на наркотици, как ще ги накарате да работят, попита Велчев. Когато се разпределят такива огромни средства, има и заплахи, затова хората трябва да се стимулират, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Павел Шопов от "Атака" кадровата скамейка на управляващите е доста къса и са в кадрова мизерия.

Мая Манолова от Коалиция за България отбеляза, че формално темата е за оставката на управителя на НЗОК, която обаче няма да реши "затлачените проблеми" в сектора. Депутатът предрече лавина от оставки и добави, че разпределянето на 50 млн. лв. на приятелски болници без правила не е станало само с участието на Нешева, а на поне още няколко ключови фигури от ГЕРБ и от Надзорния съвет на касата.
Тя посъветва и здравния министър да си напише оставката, за да му е "под ръка", защото скоро щяла да влезе в употреба.

Кадрови кадрил - така левите депутати от КБ определят в декларация серията оставки напоследък, които се случват като част от усилията да се ограничат щетите и негативния ефект за правителството и за партия ГЕРБ.

Само един от тези случаи е възмутителен, а те са различни и има очевидно бърза реакция за отстраняването на Нешева, Павлова, Харизанов, Николова. Резонен е въпросът колко и какви са скандалите, за които все още не знаем, питат левите депутати. Изумително е качеството на кадри, които заемат високи позиции в управлението, каза той. За всяка нова звезда от кадровата скамейка на ГЕРБ липсата на образование е най-малкият проблем, продължи Найденов. За Харизанов липсата на образование бледнее пред криминалното му минало, посочи той. Кое е общото в тези случаи - че са част от кадровия провал на ГЕРБ, е позицията на народните представители от КБ. Точно от тези лица обаче се очаква да прокарват интереси след изборната победа на ГЕРБ, смятат от лявата ПГ.

Странното е, че прекият ръководител на г-н Харизанов не знае за миналото му и как да повярваме, че шефката на Агенцията по вписванията сама си е написала бонусите, без това да се знае от бившия и настоящ министър на правосъдието, запита Найденов.

"Тези оставки са само първата малка крачка в необходимата посока. Ние очакваме по-голямата крачка и това с  оставките на земеделския и здравния министър.
Очакваме да има още пълна проверка на ведомствата и структурите, чийто ръководители бяха отстранени", каза той. Хората не са длъжни да плащат за задкулисни далавери или за арогантното поведение на тези хора от властта, настоя Найденов. http://www.vesti.bg

ВСИЧКО ЗА НЕЛИ НЕШЕВА

ВСИЧКО ЗА КАЛИНА ИЛИЕВА

 


Сходни връзки

Парламентът прие оставката на Нели Нешева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди