изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:53 EEST
ПОД ВЪПРОС СА ПОСЕВИТЕ С РАПИЦА В ОБЩИНИТЕ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
ЗемеделиеСъществува реален риск за посевите от рапица в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, съобщи говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев. Все още не може да се определи размерът на щетите, но е факт, че на определени места посевите ще се разорат. В тези общини, особено в землищата край морето, сериозна роля изигра бурният вятър, който отнесе снежната покривка и изложи есенните култури на въздействието на отрицателните температури.

 

 Земеделските производители тепърва ще обследват пораженията от трудната есен и екстремните зимни изненади. Очаква се около средата на март снеговете да са разтопени и да стане ясно каква част от есенниците са оцелели.
По данни на Областната земеделска служба до падането на обилните снеговалежи в Добричко са разорани 19 000 дка с рапица. Прогнозите на специалистите сочат, че тази култура ще презимува само на отделни места в Добруджа и то само онези растения, получили необходимата влага след сеитба и достигнали нужната фаза за презимуване. Според експертите това обаче са само 5% от общо 328 000 дка с рапица. Освен в крайморските общини пред провал е рапицата и в други региони на Добричка област. Според земеделския производител Драгомир Ненов в стопанството му от 15 000 дка съществува сериозен риск за 2300 дка с рапица. В кооперацията на с. Паскалево под въпрос са 40 % от рапичните масиви, разказва агрономът Нели Траянова. Фермерът Петър Димитров, обработващ 12 000 дка в общините Балчик и Каварна, прогнозира провал до 95% на посевите с рапица.
Под въпрос са и посевите с пшеница в Добричка област в крайморските общини, които също са били оголени от ураганните ветрове и са останали без снежна покривка. Презимувалите под сняг житни култури ще наваксат в развитието си и ако имат нужната влага, може да дадат добри добиви по време на жътва, прогнозират учени от Добруджанския земеделски институт. НДТ/АГРО.БГ

 


Сходни връзки

ПОД ВЪПРОС СА ПОСЕВИТЕ С РАПИЦА В ОБЩИНИТЕ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОД ВЪПРОС СА ПОСЕВИТЕ С РАПИЦА В ОБЩИНИТЕ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ
Автор: Anonymous да 2012-02-22 @ 16:14 EET

nali kupihte skupi semena nali te vi garantirat dohodi.pomislete malko koe po-dobro.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди