изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:47 EEST
Свалят климатиците от фасадите на сградите в София    
НовиниВсички климатици от фасадите на сградите да бъдат премахнати, предлага главният архитект на София Петър Диков. Това ще стане с нова наредба, която ще бъде предложена до лятото, съобщи той. Главният архитект на София представи проекта "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София", който е финансиран по ОП "Регионално развитие", предаде БТА.

Диков успокои, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите "за привеждането на климатичните системи според изискванията на наредбата".

Той обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Диков посочи още, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост. По думите му от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" вече е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши.
Предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева. Средствата са осигурени от бюджета на направлението.

Столичната община планира да се въведе нова сградна естетика чрез проектите за саниране на панелните блоковете. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия. Фасадата трябва да е в един цвят, а климатиците - подредени в редица от първия до последния етаж, като е възможно всички остъклени балкони да бъдат премахнати.

По европейския проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони. Подробните устройствени планове ще са за централната част на София, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане.

Диков заяви, че се надява да се изработят повече подробни планове за различните типове зони. Според него тези планове ще са основа за визията "София 2020". Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Свалят климатиците от фасадите на сградите в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди