изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:45 EEST
БЪЛГАРЕВО ПИШЕ НА ВИЦЕПРЕМИЕР    
НовиниЗаради бурята, разразила се в началото на месеца в морето Българево писа на вицепремиера Цветан Цветанов и Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да алармира за тръгнало свлачище, съобщи кметът на каварненското село Георги Георгиев. Затоплянето на времето и започналото снеготопене, както и множеството подпочвени води в района са активирали свлачище, което на практика е отрязало пътя за рибарското селище в местността "Зеленка", каза Георгиев.

Той поясни, че са разрушени 300-400 м асфалтов път към селището, като за щастие няма щети по постройки или пък пострадали. "Това не е единствения проблем - дигналата се голяма вълна и щормът в морето скъсаха и част от вълнолома в местността Болата и голямата част от плажа бе залят. Правихме оглед и сме изпратили уведомително писмо до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, както и до вицепремиера Цветанов като чакаме реакция от тяхна страна, защото става дума за държавна земя. Притеснението идва и от факта, че ако се вдигне още един щорм в морето, морската вода може да стигне до водоема и да го напълни със солена вода. Ние сме вододайна зона и това се е случвало при силни вълнения, а сега и буната е скъсана и пътят на морето е отворен към вододайната зона. Затова трябва да се прати комисия, която да оцени щетите и да се вземат мерки, защото друг път, когато водоемът се е пълнил с морска вода сме стояли без вода в района, докато тя бъде пречистена според нормите за пиене" - сподели още Г. Георгиев.

Щормът през февруари отнесе нови метри от крайбрежието на Шабла и Крапец. Най-източната община в страната също поиска спешна намеса от държавата.

Щормът дигнал се в морето, нанесе сериозни поражения и общината иска средства за брегоукрепване, защото 70 м от брега на Крапец вече липсват, казаха от кметството. Оттам добавиха, че ще търсят помощ от държавата и за правителствена резиденция “Шабла”. Растителността на езерата е много гъста и тръстиките създават под водата оплетена коренова система, която в един момент, ако завали по-обилно или някъде има повече сняг, който почне да се топи, тъй като там е водосборът, водата няма да може да бъде поета от езерата и има реална опасност резиденцията и Шабла да бъдат залети и наводнени. Това силно притеснява хората, защото и друг път се е случвало в шабленско да има наводнени домове по тази причина. През октомври м.г. при проливни дъждове е скъсано мостово съоръжение в района, за което общината е поискала 300 хил. лв. НДТ

 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРЕВО ПИШЕ НА ВИЦЕПРЕМИЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди