изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:50 EEST
Брюксел очаква рецесия в еврозоната и бавен ръст в България    
Европейски съюзЕвропейската комисия занижи драстично прогнозите за краткосрочния растеж на България. Това сочи междинната прогноза, оповестена преди малко, съобщи БНР. За България се предвижда растеж от 1,4 % през тази година, като се очаква растежът на брутния вътрешен продукт да остане изключително нисък за първата половина от годината.



Европейската комисия прогнозира спад на икономиката в еврозоната с 0,3 процента през 2012 година, нулев растеж в ЕС и нарастване на БВП в България от 1,4 на сто, според публикувания днес доклад с прогнозите на ЕС.
Комисията преразгледа към силно понижение предишните си прогнози за еврозоната от ноември, когато очакваше увеличение на БВП с 0,5 на сто през 2012 година, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Последната рецесия във валутния съюз беше през 2009 година със спад от цели 4,3 на сто.

Много по-изразена от очакваното ще бъде рецесията в Гърция (-4,4 процента), като 2012 година ще бъде петата поредна година на рецесия в страната, която в началото на седмицата получи обещание за нов спасителен план от 237 милиарда евро.

Втората по големина европейска икономика, Франция, ще отчете забавяне на икономическия растеж до 0,4 процента през 2012 година спрямо 1,7 на сто през 2011 г. През първото тримесечие обаче БВП ще остане нулев, преди да започне да нараства през второто, прогнозира комисията.

В Италия очакваната рецесия ще бъде -1,3 процента спрямо предвидените през есента +0,1 на сто за 2012 година. Осем страни от еврозоната ще бъдат в рецесия през 2012 година, сред които Италия и Испания, Белгия (-0,1 на сто) и Холандия (-0,9 процента). dir.bg
 


Сходни връзки

Брюксел очаква рецесия в еврозоната и бавен ръст в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди