изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:13 EET
Въвеждат военно обучение в 9-и и 10-и клас    
ПарламентУчениците в IX-ти и X-ти клас ще преминават подготовка за задълженията им по отбраната на страната, оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили. Това решиха депутатите по врема на разглеждането на второ четене на законопроекта за резерва на въоръжените сили на България, предаде БГНЕС.

Подготовката ще бъде 5 учебни часа от часовете на класа. Учениците ще се запознават как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили. Това ще е първият етап на проекта на министерството, като засега плановете са той да започне през учебната 2013/ 2014 г.

Законът позволява разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища, предаде БТА. Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Министърът на отбраната Аню Ангелов дойде в пленарна зала при обсъждането на законопроекта тази сутрин. Миналата година, когато се заговори за военното обучение, той уточни, че практически занятия в училищата няма да се предвиждат.

Курсове по военно обучение ще има още и като цяло за гражданите, но те ще са доброволни, обясни Ангелов миналия месец, след като законопроектът бе приет на първо четене, цитира го "Дневник". Ако студент реши, че иска да бъде воден на отчет, разходите за обучението ще са за сметка на министерството. Ако пожелае просто да премине обучението, без да влиза в резерва, студентът или гражданинът си поема разноските. Засега не е определена цена, каза министърът.

Преди 1989 г. всички ученици, завършващи 10-ти клас, провеждаха двуседмичен лагер по военно обучение в специализирани бази.

Третият етап на проекта е обучение на професионалната армия и вече наличния резерв.

В закона са разписани правилата за служба в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.
За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение. 
Той ще се виква на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти за една година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 дни.
Резрвистите могат да бъдат викани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две години, като общата продължителност на обучението не може да е 30 дни, пише в закона.

Той влиза в сила три месеца след обнародването му в Държавен вестник.

До края на 2014 г. резервистите трябва да са 3500, каза пред журналисти в парламента Ангелов. Той уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили. Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.
Резервистът се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен, само когато има военно положение.
Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни Ангелов.

dir.bg

 


Сходни връзки

Въвеждат военно обучение в 9-и и 10-и клас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди