изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:09 EEST
ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ    
Образование

Родители и учители от цялата страна се обявиха против промени, залегнали в новия проект на Закон за предучилищното и училищно образование. Те са убедени, че чрез измененията ще бъдат закрити паралелките от 5 до 7 клас в математическите гимназии. Както стана ясно, новият закон не  предвижда да има отделни училища от 5 до 12 клас, каквито са в момента МГ.



Това обучение се води вече 23 години и е показало положителните си страни, каза за НДТ директорът на МГ "Иван Вазов" в Добрич Галин Канев. Той посочи високите резултати, които получават учениците на гимназията на външното оценяване след 7 клас - през последните три години оценките им са с приблизително половин единица по-високи от тези на другите деца, при това не само по математика, а и по български и английски език. Според Канев, ако се стигне до закриване на тези паралелки не е толкова важно съкращението на учителите, а прекратяването на самото обучение.

На сайта на ПМГ "Иван Вазов" е публикувана електронна подписка за запазване на обучението от 5 до 7 клас в математическите гимназии, инициирана от Съюза на математиците в България. В нея се настоява приемът след 4 клас в МГ да се запази, защото позволява развитието на таланта на деца с доказани интереси и възможности в областта на математиката и начинът на обучение в МГ в 5-7 клас е доказано качествен. Посочено е, че доказателства са многобройните национални и международни награди по математика, физика, информатика и високите резултати от външното оценяване и изпитите за прием след седми клас на възпитаниците на МГ. "Практиката е доказала, че математическото мислене се развива и формира от ранна възраст и изпуснатите години за специализирано обучение от пети до седми клас трудно могат да се наваксат впоследствие", е посочено в електронната подписка. С нея се заявява още, ме МГ не трябва да се пререгистрират като друг тип училища, защото всяка една от тези гимназии има имидж, граден с години, и имената на математическите гимназии са станали вече търговска марка и синоним на качественото образование в България. Авторите на електронния документ правят и предложения как трябва да се промени проектозаконът. Според тях математическите гимназии да се третират като специализирани училища и тази промяна да бъде заложена в чл. 37. /2/, трябва да се разреши приемът след 4 клас в МГ с промяна в чл. 37 /3/. НДТ

 


Сходни връзки

ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ
Автор: Anonymous да 2012-02-24 @ 18:31 EET
Поне полвината от учиниците на Канев да ходят да учат за зидаро-мазачи в ПГС!
ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ
Автор: Anonymous да 2012-02-24 @ 18:50 EET
...или на частни уроци при директора и съпругата му?
ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ
Автор: Anonymous да 2012-02-25 @ 07:28 EET

Да, аз съм твърдо ЗА съществуването на паралелките с прием от 5-и клас! Синът ми завърши МГ. Благодарение на отличната подготовка там, 100 % от децата бяха приети във висши учебни заведения веднага след завършването си и днес успешно се реализират като финансисти, журналисти, инженери, хотелиери и пр., а ученик от класа, освен че завърши с пълно отличие, днес е летец на самолет в Гражданска авиация. Нека и други училища да се похвалят с такъв успех!

ГАЛИН КАНЕВ: ПАРАЛЕЛКИТЕ СЛЕД 5 КЛАС В МГ ДОКАЗАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СИ СТРАНИ
Автор: Anonymous да 2012-02-25 @ 11:31 EET
"Зидаро-мазачи" има не само в МГ. Така е и в езиковата, хуманитарна, икономиката и туризма. Все "елитни" училища.....А в същото време има един куп заплатаджии, които отговарят за образованието в града-Областна управа, Инспекторат, Общински чиновници!?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди