изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:21 EEST
Язовир прелива, коли закъсаха заради лавини    
НовиниЗапочналото интензивно снеготопене е причината за 3 паднали лавини, затворили пътя Смолян- Мугла. Язовир край хасковския квартал "Болярово" пък прелива и главната улица на квартала е залята от вода. Драстично се е повишило нивото на хасковската река, като най-критично засега е положението в индустриалната зона на града, където коритото й е затлачено. На мястото днес бяха областният управител Ирена Узунова и началникът на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев, предаде БГНЕС.



Узунова свиква Областния кризисен щаб заради риска от наводнения в общините Хасково и Харманли, предаде Дарик радио. От щаба препоръчваме двете общини също да свикат кризисните си щабове, допълни Узунова.

Големите язовири са под непрекъснато наблюдение и контрол от "Напоителни системи", припомни тя и призова кметовете да организират също непрекъснато наблюдение над всички общински язовири, предвид високите температури и обилното снеготопене, което повиши нивата им.

Язовирът край хасковския квартал "Болярово" прелива и главната улица на квартала е залята от водата. По предварителна информация там има и 3 къщи, които са били наводнени, но предстои с областния кризисния щаб да маркираме всички критични точки, коментира Ирена Узунова.

Днес е бил ревизиран и язовирът в Стамболийски, на който преди дни бе направен своеобразен байпас, по препоръка на специалистите. Там за момента няма нищо тревожно, каза още областният управител на Хасково.

Три лавини затвориха пътя Смолян-Мугла. Огромните снежни маси са паднали в различни участъци по трасето между Смолян и местността Паметника, предаде БНР.

Три леки коли са закъсали по пътя и не могат да продължат пътуването си, няма пострадали. Първата лавина е затворила около 10-метров участък от пътя преди тунела, който е блокиран от 2 метра сняг и паднали дървета. Другата лавина се е свлякла на острия завой след бившия рудник, а третата е най-голяма и е в местността Паметника, като е откъснала 20-метров участък от пътя. В работата по разчистване на пътя за Мугла е включена 20-тонна верижна машина и фадрома. От пътно поддържащата фирма призовават гражданите да не предприемат пътуване до нормализиране на обстановката.

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от НИМХ към БАН. През следващите 6-7 дни в равнинната част (под 600 м) от страната снежната покривка почти навсякъде ще се стопи, сочат още данните за актуалната снежна покривка и за симулираното водно съдържание в снега. Процесът на снеготопене през следващите дни ще обхване 72,5% от територията на страната. Това съобщиха още от Министерството на околната сред и водите (МОСВ). От ведомството посочват като благоприятно обстоятелство, че снежната покривка в Източна и Югоизточна България, както и във водосборите на реките Върбица и Крумовица е редуцирана от постепенното снеготопене досега.

Заради интензивното снеготопене, превантивните мерки срещу наводненията са все по-належащи, предупреждават специалисти.

Очакванията са, че най-силно ще бъде засегната Северозападна България, където заради силния западен вятър, снегът ще се топи по-бързо. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма, Места, Марица и Арда.

Най-голяма е дебелината на снега в Пирин и Рило-Родопската област Благоприятно обстоятелство за Източна и Югоизточна България е, че снежната покривка там вече намаля. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Язовир прелива, коли закъсаха заради лавини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди