изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:54 EEST
МАЛКИ КУКЕРИ ГОНИХА ЗЛИ СИЛИ    
КултураСъс страшни кукерски маски възпитаниците на детска градина „Слънчице” и клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич гониха зли сили.


 Децата на възраст от 6 до 14 години разучиха характерните за този обичай танци. В изработването на кукерските маски им помогнаха техните родители и учители. Както повелява традицията, кукерите бяха със страшни маски, с окачени хлопки и чанове на коланите и с дървени тояги в ръка. Те изпълниха кукерските танци в ритъма на звънците, за да прогонят злите духове.
Децата пресъздадоха традициите на християнския празник Сирни Заговезни и изпълниха и характерните за празника ритуали като хамкане, хвърляне на стрели и прескачане на огън.
Училището за кукери се реализира в рамките на проект «Наследниците» на сдружение за развитие на деца «Слънчице», Добрич. Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа и да издирят и разучат игри и броилки, използвани през миналия век, които децата да научат и играят. Освен училище за кукури, по проекта бе сформирано Училище за коледари и Училище за лазарки.


 


Сходни връзки

МАЛКИ КУКЕРИ ГОНИХА ЗЛИ СИЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди