изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:35 EEST
АКТА СЕ ОКАЗА “ПАРАГРАФ 22”    
НовиниТова не е споразумение, а води до законодателни промени, твърди евродепутат Антония Първанова от Вашингтон


АКТА вече не съществува, защото истината излезе на бял свят – това е заявил българският евродепутат Антония Първанова след среща вчера в американския Сенат, съобщиха от екипа й. Според  д-р Първанова, АКТА е международен договор, но не с изпълнителен характер, а налагащ промяна в националното законодателство на всяка една от подписалите го страни. Това е въпрос, който не е от компетенциите на изпълнителната власт, а на законодателната. Заради това парламентите не трябва само да потвърдят подписите на правителствата си от Токио, а трябва да гледат по същество промяната в законодателството. Оказва се “Параграф 22” – първо го подписва правителството, после парламентът го ратифицира, а след това правителството кара парламента да си носи последиците, че го е ратифицирал.” Първанова е част от официална 10-дневна визита във Вашингтон на председателството на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент, в която тя е заместник-председател.
При разговор със сенатор Рон Уидън, председател на Подкомисията по търговия към Комисията по външна политика, отговаряща за споразумението за борба с фалшифицирането, е станало ясно, че тази дискриминационна мярка не само е обречена, но вече е загинала. “АКТА се опитва да превърне интернет доставчиците в интернет ченгета”, е заявил сенатор Уидън.
В Америка се е разиграла междуинституционална манипулация и за да се придвижи споразумението, е държано в тайна. Американският Сенат и гражданското общество не са били запознати с това, че АКТА ще доведе до законодателни промени. През цялото време е представяно като изпълнително споразумение, което не трябва да се разглежда от Сената. Подобен сценарий се разигра в европейските институции и страните-членки на ЕС.
Сенатор Уидън преди две години е задал въпрос на американската администрация, дали АКТА има обвързващ характер по отношение на националното законодателство. Все още конгресменът не е получил никакъв отговор. В края на месец януари тази година става известно, че в Сената не могат да съберат нужните им 70 гласа за прокарване на споразумението. За един ден получават 15 милиона електронни писма срещу интернет полицейщината и насроченото заседание на комисията в Сената се отменя.
 


Сходни връзки

АКТА СЕ ОКАЗА “ПАРАГРАФ 22” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди