изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:19 EEST
СТУДЕНТ СПЕСТИ ОТ СТИПЕНДИИ, ЗА ДА СБЪДНЕ СЪН    
Любопитно 23-годишен студент във Великотърновския университет спести от стипендиите си и вече е щастлив собственик на нов домашен любимец – игуаната Хектор. Младежът се казва Светослав Колев и е от Добрич.

Животинката се шири в луксозен терариум, оборудван по всички изисквания – нагревател, UVE лампа, специална настилка, наподобяваща талаш, термо- и хидрометри, изкуствена стена от морска пяна, имитираща скала. Цялото това удоволствие за Хектор струва малко над 450 лева, които Светослав сам е платил, след като е спестявал от стипендията си за отличен успех и от евростипендия.
Игуаната не е първия домашен любимец на младежа. И до днес той се грижи за костенурка, която получил като подарък от родителите си едва на 7-годишна възраст. В годините обаче не веднъж сънувал, че има домашен любимец... игуана. Понеже сънят не беше само веднъж,реших да го сбъдна, казва студента. В продължение на няколко месеца се образовал чрез Интернет как се отглеждат тези животинки, поръчал всичко необходимо, съставил дори хранителна таблица за режима на Хектор. Гущерът може да се храни, и то само сутрин, с гранули, витамини, калций, зелени листа, листа и цветове от глухарче, латинка, листа от ряпа, моркови, магданоз. Температурата в терариума през деня трябва да е 28 – 30 градуса, вечер – 24 – 25. Чрез хидрометъра се следи за влажността, а един или два пъти през седмицата игуаната се пръска с вода. В момента Хектор е на 6 месеца, дълъг е около 50 см. Игуаните достигат дължина до метър и половина. Всъщност, Хектор може да стане Хенриета, тъй като едва на втората година става ясен полът на игуаните, обяснява стопанинът й.
Светослав ще се радва на гущера само в почивните дни и ваканциите, защото не вярва, че някой ще се наеме да транспортира огромен терариум от Добрич до старата столица. Докато той е в Търново е поверил грижите за Хектор на родителите си, на които е оставил надлежно написана хранителна верига за всеки ден.
 


Сходни връзки

СТУДЕНТ СПЕСТИ ОТ СТИПЕНДИИ, ЗА ДА СБЪДНЕ СЪН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди