изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:49 EET
Имената на Румен Петков и Гюнай Сефер изплуваха по делото ”Мургина”    
Ред и сигурностСофийски апелативен съд разпита бившия финансов министър Пламен Орешарски по делото срещу ексшефката на НАП Мария Мургина. От показанията му изскочиха имената на Румен Петков от БСП и Гюнай Сефер от ДПС.

През януари миналата година Софийски градски съд призна за виновна Мария Мургина и я осъди на 4 години лишаване от свобода. Тя бе обвинена за четири престъпления - две злоупотреби със служебно положение, подаване на декларация с невярно съдържание до Сметната палата и за отправяни заплахи към тогавашния директор на НАП-Силистра Милена Цолчовска. Съдът обаче я осъди само за две от тях - че е дала незаконни указания на инспектор в НАП да промени ревизионен акт на плевенска фирма, с което държавата е ощетена с 1, 3 млн. лв., както и че е принудила със заплахи Цолчовска да подаде молба за напускане против волята й.

Прокуратурата поиска да разбере подробности за случай, при който тогавашният заместник на Орешарски - Георги Кадиев, е информирал за проверяваната плевенска фирма, за която да се е застъпвал Румен Петков, съобщи БТА. Както е известно, той е депутат от Плевен. Ексминистърът обаче заяви, че не си спомня за такова нещо.
 
По повод другото обвинение обаче Орешарски прояви по-добра памет. Той обясни, че е бил в нормални отношения с Мария Мургина и изцяло е подкрепял уволнението на Цолчовска, но настоявал и за това на заместника й. Причината за всичко не била натиск от шефката на НАП, а конфликт между Цолчовска и  заместника й - тя била предложена от БСП, а той от ДПС. Обтегнатите отношения били заради казус, по който се твърдяло, че проверките са тенденциозни.
"Възможно е проверяваните фирми да са на Гюнай Сефер", каза Орешарски.
Самият депутат от ДПС неотдавна беше осъден на 5 г. затвор за престъпление по служба, след като имунитетът му бе свален.
 
Орешарски заяви още, че Цолчовска е била близка с Кадиев, който пък от своя страна имал обтегнати отношения с Мургина, защото искал свой човек на мястото й. Заради това поне 4 пъти Кадиев е искал оставката й.
В съда бившият министър каза, че политически натиск над него не е имало, но информирал премиера Станишев за случая в Силистра.

Пред съда Орешарски заяви още, че посланици от различни страни са му се „жалвали” често, че чужди фирми, които имали бизнес в България, са били постоянно рекетирани от българските данъчни и митничари. Той обаче не уточни дали това има връзка с Мургина.
Това е втори разпит на Орешарски по делото, той дава показания и през септември 2010 г.
 
Процесът, който отдавна трябваше да е напреднал на втора инстанция, зацикли миналото лято, след като Мургина претърпя операция и не можеше да присъства в залата. През януари все пак на делото бе даден ход, след като тя се яви в съдебната зала и дори дава показания повече от два часа.
 "Нейната силна политическа зависимост не й позволяваше да изпълнява конкретните си задължения", обясни тогава Мургина за Цолчовска и поясни, че тя се ползвала с протекции на тогавашния зам.-финансов министър Георги Кадиев.
 
Делото продължава с разпит на други свидетели.

http://dnes.dir.b

 


Сходни връзки

Имената на Румен Петков и Гюнай Сефер изплуваха по делото ”Мургина” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди