изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:04 EEST
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!    
Празници Според народните вярвания, с влизането на единствения женски месец в календара се смята, че се преобръща времето и студът влиза 40 метра в земята. С идването на Баба Марта в първия ден на месеца всички си подаряват мартеници, като си пожелават здраве и благополучие, щастие и късмет през годината.

В народния приказен фолклор Баба Марта е своенравна и доста капризна жена. Легенди разказват, че тя имала двама братя - Голям и Малък Сечко. Тримата гледали лозе. Една година то родило много грозде и направили три бъчви руйно вино, като си го разделили по равно - на всеки по бъчва. Всяка вечер двамата братя си пийвали по чашка от руйния елексир, докато изпили своята част от виното. Тогава тайно започнали да пият от бъчвата на милата си сестрица, като се надявали Марта да не забележи. Когато дошъл месец март, Баба Марта решила и тя да се почерпи за здраве. Отворила бъчвата си и с почуда видяла, че в нея няма капка вино. Разфучала се, разлютила се Марта и жестоко се разсърдила на двамата си братя. Скоро обаче й минало, тя се разсмяла от сърце, па рекла: "Е, какво пък толкова, нали моите мили братя са го изпили, не са някои чужди хора...". Затова старите хора нарекли март "женски месец" и вярвали, че времето се мени така, както и настроението на неговата именница, която ту се сърди, те се смее.
Още призори на първи март стопаните палят голям огън в двора на къщата, като започват да го прескачат по три пъти, когато той запуши. Хората вярвали, че така ще се пречистят от злите сили и ще се предпазят от болести.
В нашия край на този ден се гонят бълхите. В миналото две момченца заставали от двете страни на прага - отвътре и отвън, вземали по едно камъче. Първото дете почуквало по вратата и казвало: "Вън, бълхи", а второто му отговаряло: "Вътре е Марта". Заклинанието се повтаряло три пъти, след което камъчетата бивали хвърляни във вода, за да прогонят бълхите от дома.
Множество легенди разказват и за произхода на уникалната българска мартеница. Тя е винаги изработена от бял и червен конец, като бялото е символ на чистотата и красотата, а червеното - на здравето и любовта. Мартеничките се връзват на дясната ръка на момченцата, на плитките на момичетата и девойките, около врата на жените и на левия лакът на мъжете. Стопаните с мартеници окичват плодните дръвчета и животните. Когато се види първият щъркел, мартеничките се скриват под камък или се връзват на млади плодни дръвчета.
В първия ден на март православната църква чества света преподобномъченица Евдокия.
 


Сходни връзки

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди