изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:00 EEST
25 страни от ЕС подписаха бюджетния пакт    
Европейски съюз

Двайсет и пет от общо 27 европейски ръководители, включително и българският премиер Бойко Борисов, подписаха днес в Брюксел новия пакт на ЕС за бюджетната дисциплина. Договорът е смятан за жизненоважен в борбата с европейската дългова криза. Към документа не се присъединиха единствено Великобритания и Чехия.



Пактът предвижда установяване на "златно правило" за бюджетно равновесие и автоматични санкции срещу страни, които прехвърлят прага за годишния бюджетен дефицит, който е 3% от БВП.

Тези правила за предпочитане трябва да бъдат вписани в конституциите на страните, но това не е задължително.

След подписването Бойко Борисов коментира, че към днешните решения България отново внася политическа декларация, че след влизането ни в еврозоната евентуално ще се присъединим към точка 4 (която касае хармонизирането на данъчната политика), съгласно волята на Народното събрание.

България се присъединява към договора при условията на последваща ратификация и с декларация, че ще го прилага преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки частта, която се отнася до координацията на икономическите политики, съобщи презцентърът на Министерски съвет.

България ще прилага разпоредбите, който препотвърждават Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, т. е. постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60%.

Договорът отразява и позицията на България за гарантиране на правото на държавите членки да следват самостоятелна данъчна политика, се казва в съобщението на министерския съвет.

Подписването на бюджетния пакт на Европейския съюз е важен етап за укрепване доверието в икономическия и валутен съюз, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

"Мисля, че това е силен сигнал, че вадим поуки от кризата, че сме разбрали сигналите", отправени от финансовите пазари "и че искаме бъдеще с политически обединена Европа", допълни германската канцлерка Ангела Меркел.

За новия договор настояваше Берлин, в замяна на продължаването на финансовата си солидарност с изпадналите в затруднения страни от еврозоната.

Сега договорът трябва да бъде ратифициран най-малко от 12 страни, които са го подписали, за да може да влезе в сила.

Всяка страна от еврозоната, която не стори това, няма да може да ползва финансова помощ от партньорите си чрез бъдещия спасителен фонд, който ще започне да действа през лятото - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Ратификацията може да бъде усложнена заради Ирландия, която обяви, че ще подложи въпроса на референдум, отбелязва АФП. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

25 страни от ЕС подписаха бюджетния пакт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди