изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:35 EEST
Посолството ни в САЩ с бизнес ангажимент към "Шеврон"?    
НовиниБългарското посолство в САЩ е поело бизнес ангажимент към „Шеврон" и спонсорството на българския прием във Вашингтон не е безвъзмездно. Това става ясно от договора за спонсорство, с който ВМРО разполага.

Задължението е регламентирано в т. 4 от предмета на договора между посолството ни и „Шеврон": „Даряваният поема ангажимента да представи пред американските инвеститори последното развитие на икономическата ситуация в България, както и представяне на възможностите за бизнес и инвестиции."

Любопитното е, че текстът е по-различен във варианта си на английски и там въпросното задължение дори е обявено за „крайна цел на събитието": „The Donee declares that the ultimate goal of this event is to provide the American investors with an update on the developments in the Bulgarian economy, as well as with a review of business and investment opportunities in Bulgaria today".

Договорът за „съвместно спонсориране" има места за подпис от страна на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и от Даяна (или Диана, както е отбелязана в българския текст на договора) Сидни, на мениджърски пост в корпорацията „Шеврон".

От документа става ясно, че именно посолството е потърсило „Шеврон" за финансиране: „Посолството на Р България в САЩ се свърза с Шеврон Корпорейшън, с молба (изпратена до Диана Сидни) за съвместно спонсорство".

Както стана ясно преди седмици, наемът за залата на официалния български прием по повод 3 март във Вашингтон се поема именно от компанията, която в България свърза името си със скандалната ситуация с проучването и добива на шистов газ.
Логото на „Шеврон" пък стои на официална покана за приема. ВМРО тогава разпространи копие от нея.

Оказва се, че и това е било регламентирано в договора - т. 2 и 3 от него гласят: „Фирменото лого на дарителя ще бъде отбелязано на официалната хартиена и електронна покана, която ще бъде разпратена до над 500 човека; Дарителят ще бъде включен във всички прессъобщения, касаещи събитието".

Българското външно министерство трябваше да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция. МВнР трябваше да даде обяснение възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ именно от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София, което - поне засега - декларира отказ от сондажите за шистов газ.
Вместо това от Външно министерство пренебрежително коментираха, че „това е обичайна практика".

Любопитна подробност е, че залата за приема, която „Шеврон" плаща, е в сградата на организация, която нерядко е наричана „Министерство на колониите". Става дума за Организацията на американските държави, която обединява държавите в Северна и Южна Америка с ръководна роля на САЩ. http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Посолството ни в САЩ с бизнес ангажимент към "Шеврон"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди