изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:42 EEST
СТРЕМЕЖЪТ Е ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО    
Интервюта

Доц. Николай Кулишев от Департамента за квалификация на учители във Варна към ШУ "Еп. Константин Преславски", консултант по проекта „Управленска стратегия за развитие на социалната и физическата адаптивност на учениците чрез комплексни дейности”, пред НДТ



 

- Доц. Кулишев, в Добрич започна реализацията на проект „Управленска стратегия за развитие на социалната и физическата адаптивност на учениците чрез комплексни дейности”. Какви знания ще придобият децата от училищата, които са включени в този проект?

- На първо място коментираме определени умения, свързани със социалната адаптивност, с позитивни личностни качества, дисциплина, отговорност, толерантност, умения за работа в екип, взаимопомощ, организационни умения, лидерски умения. На второ място - умения за физическа адаптивност, свързани с оказване на първа медицинска помощ, действия при бедствия и аварии, безопасност на движението, оцеляване сред природата. Това са акцентите на проекта. Той включва обучение на учители, обучение на ученици и практически дейности за развитие на тази адаптивност. Завършва с едно състезание през юни.

- По този проект ще се набляга повече на практическата част, моделът "преподаване-учене" се заменя с "учене чрез правене". Това ли е начинът знанията да са по-достъпни за децата? И материалът, който се преподава, да е по-интересен за тях?

- Стремежът е обучението да стане привлекателно. Защото привлекателността е причина за активност. Когато учениците го възприемат като нещо интересно, имат съзнание че е полезно, те са активни в него. А това е най-добрият път за усвояване на знания и умения. И за това акцентът е върху взаимодействието между учители и ученици, между самите ученици и се набляга действително върху диалога в обучението. Дори като се усвояват теоретични знания, ученето чрез правене е нещо доказано.

- Какво представлява обучението на учителите?

- Това обучение е ориентирано към изясняване на понятието социална адаптивност, неговите компоненти и препоръчване на методика за обучение на учениците в тази социална адаптивност. Физическата е проблем на специалисти от тези области, които споменах. Обучението с учителите бе тридневно, монологично-диалогично, имаше монолози за изясняване на определени неща, разбира се, със стремеж да бъдат свързани с практиката и демонстрации на определени ситуации.

- Проектът на добричките директори-новатори ще се състезава с проекти от цялата страна и през септември ще бъде обявен победителят. Какви са шансовете добричкият проект да бъде сред най-високо оценените?

- Шансовете са в много добросъвестната разработка, която направихме. Задълбочено се отнесохме към обосновката на проекта, много внимателно обмисляме организацията, чрез която трябва да бъде реализиран. И екипът е мотивиран да направи нещо на равнище, което да бъде конкурентноспособно.

- Каква ще е устойчивостта на проекта? заложено е 10 процента от децата да станат членове на БЧК и други сходни организации.

- Един от критериите за успешност е способността му да привлече участници от други училища и да стане една традиция. Това състезание да се превърне в една ежегодна проява. И ако това стане ще бъде едно сериозно постижение - както за учителите, така и за учениците, за цялата общественост.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 


Сходни връзки

СТРЕМЕЖЪТ Е ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СТРЕМЕЖЪТ Е ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО
Автор: Anonymous да 2012-03-02 @ 18:44 EET
дрън дрън-ярина
СТРЕМЕЖЪТ Е ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО
Автор: Anonymous да 2012-03-08 @ 06:33 EET
Tези проекти са"ТАМ ИМА ЕДНИ ПАРИ,КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ УСВОЯТ"  Полза имат тези ,които ги усвояват за децата полза Н Я М А!   Само им отнемат от времето за учене!
СТРЕМЕЖЪТ Е ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО
Автор: Anonymous да 2012-03-08 @ 11:03 EET
Аман от дървени философи, които никога не са държали дневник.....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди