изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:10 EEST
ДОБРИЧ ПРЕПИСВА "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА"    
НовиниПървият съвременен добруджански препис за 21 век на "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски започна на връх националния празник - 3 март.


Инициативата е на народно читалище "Йордан Йовков - 1870 г.", в чиято читалня са извършва преписът, с подкрепата на община Добрич. Посветена е на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на Историята и 170 години от първия добруджанския препис.
Рецитал със стихове за Паисий и слова за неговия живот и дело изнесоха възпитаници от детска театрална студия "Зорница" към читалището с ръководител Ема Георгиева. "Постарахме се с колегите, с активното съдействие на общината, да пресъздадем днес част от атмосферата, която ни кара да се чувстваме истински българи", сподели председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Стартът на преписа даде кметът Детелина Николова. "Създаването на "История славянобългарска", във времето и в условията, в които живее Отец Паисий, е изключителен книжовен е граждански подвиг", каза градоначалникът и преписа първия абзац. След нея в инициативата се включи народният представител Петър Димитров. "Чувствам се много горда, че съм българка", сподели пред журналисти 16-годишната Женда Николова - десетокласничка от ЕГ "Гео Милев", която бе първата ученичка, преписала абзац от "История Славянобългарска". Дарение на книга от семейната библиотека от 1899 година направи зам.-областният управител Тодор Георгиев. В читалнята, където се провежда инициативата, е подредена изложба от фонда на читалището, съдържаща историческа, езиковедска литература, графики, периодични издания, посветени на трите годишнини, както и документи на храм "Света Троица". Една от изложените книги е от личната библиотека на Никола Богданов. Тя е на първото издание на БАН на "История Славянобългарска" от 1914 година.
Кампанията за преписване на "История Славянобългарска" ще продължи до 11 май. Всеки, включил се в нея, получава специално удостоверение. Всеки ден от 10.30 до 15 часа в инициативата могат да се участват ученици и от 16 до 17.30 - граждани. От читалището канят всички да се включат в кампанията, като препишат по няколко изречения. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПРЕПИСВА "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди