изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:41 EEST
ЕВРОВИЗИЯ 2012 ЗАМИРИСА НА ЦИГАНИЯ, А ПОСЛЕ И НА МАФИЯ    
Коментари

В САЩ правят от талантливите деца идоли, в България ги оставят да се сбръчкат от отчаяние и да чакат да се освоби място от "мъртвец". Добричката група "NEW 5" възхити журито от 33 специалисти, което я постави на първо място сред финалистите, но цигански бос призна, че е организирал 4000 ромски есемеса за Софи Маринова



 

Димитър ДУКОВ

 

Добричката певческа школа може да се гордее със своите деца, които донесоха на града и Добруджа толкова слава, колкото вкупом другите - от политици до футболисти, така и не можаха да съберат в годините на промени. Разбира се, с изключение на няколко личности. Миро, Румънеца и Енчев, Преслава и другата Преслава, Дамян,Кремена, Гергана, Валя, Александър, Ани, Кристина...  Те и още много други накараха да се заговори за Добрич като люлка на певческите таланти на България. Нещо повече - като за певческа столица на България. Тези деца, някои вече са големи, те се превърнаха в идоли на Добрич и хиляди млади хора в страната ни. Други - като двете к.... на Багата, без да работят, само с едни голи дупета и цици, скоро ще бъдат водещи по една телевизия и ще анализират дори политиката в страната ни. Защо не, ако политиката ни е курвенска, но това е друг въпрос.

 

 

"NEW 5" - един чисто тийнейджърски проект, който на основата на професионализма на музикалния педагог и преподавателка в СОУ "Св. Климент Охридски"  - нашето училище по изкуствата, успя да израсне, да заинтригува и спечели журито на Евровизия 2012 с председател Стефан Димитров. С яденето идва и апетитът, казва народът. Децата имаха за задача да влязат в надпреварата. Представиха се отлично и се амбицираха да влязат във финала. Професионализмът им ги изстреля на първо място /по оценка на журито/ във финалната дванайсетица, където бяха и динозаврите на попфолка ДесиСлава и Софи Маринова, популярният Цецо Елвиса, а заедно с тях и протежирани талантливи имена от форматите на националните телевизии. Зад всички тях стояха и пари, много пари. И много влиятелни хора.

Нашите деца: Деница, Ева-Мария, Иванина, Ралица и Иван разчитаха на таланта си, на труда си, на професионализма на Милена, на ентусиазма на родителите си, на помощта на няколко добричлии и техните фирми, на едно обръщение на кмета на Добрич Детелина Николова, на добричките медии и на Господ - в лицето на справедливо жури и неподкупни зрители, които имат възможност да изпратят по един есемес за тях.

Още в деня преди финала единият от тримата водещи си позволи "приятелски" да въздейства на психиката на децата да не разчитат на победа, защото са още много млади, защото им предстоят още много конкурси, много победи и слава, а сега е ред първи да бъдат какичките /защо не лелките с бръчките и отпуснатите бедра, веещи се като маносани мушката зад воали и сценични пушеци/. Зад кулисите Стефан Димитров убеждаваше Мариана Попова /протежираща Стелияна Христова - победителка от "Гласът на България"/, че група "NEW 5" са великолепни и пеят на 5 различни гласа, че са различни и от другите и са истинските победители... Естествено, според Мариана Попова, победителка трябваше да бъде Стелияна... Но и тя не позна. Софи Маринова вече си бе уредила победата и за нея най-вероятно вече знаеха, а очебийно и участваха, организатори и водещи.

Ето признанието на циганския барон Жоро Черния: "Ами да, какво лошо има? Лично аз й осигурих 4000 гласа - инструктирахме ромите в страната и те се организираха. Тя ни е гордост и ние си я подкрепяме."  С тези гласове Софи Маринова ще представлява България на Евровизия 2012 в Баку през май. И ще разчита на циганските гласове от цяла Европа, за да стане победителка. Европа няма да знае обаче, че гласът на България още не е научила българския език и още други неща... Музикалният идол на България за 2012 година! Идол на младото поколение!?

Пази, Боже, България от идоли като Софи Маринова!

Всъщност, на финала имаше и други изпълнения на млади хора, които заслужават адмирации, а защо не и да представляват България в Баку. Естествено е ревностно да защитавам "NEW 5", защото са добруджанци, но пък ми е лесно да се опирам на професионалната оценка на журито от 33 специалисти, сред които композитори, музиканти, певци, текстописци, всички доказали се с авторството си през годините. Нашите деца са истински творци-бойци, самородни таланти и реални победители на финала на Евровизия 2012. Не им достигнаха пари да "инструктират" българи за есемеси, а и не потърсиха такава помощ; не им достигнаха пари за фойерверки на сцената, а и нямаше да им позволят, защото Софи Маринова е единствена; не им достигнаха пари за прилично озвучаване, за по-добри облекла, за "загриженост" от страна на сценаристите, водещите, операторите, режисьорите... Имаха само талант, положили бяха само труд и старание. А това е толкова нищожно малко в нещастната ни България, че - ако са двадесет години по-големи, вече да живеят в държави, където биха им  се радвали и където биха ги подкрепяли като свои деца. Пример бих дал с Иви Адаму, избора на Кипър, която пя великолепно в НДК и е само на 18 години, а нейната майка е българка. Както още много българи, пеещи, танцуващи, спортуващи или работещи по света под флаговете на други държави.

Увлякох се. Исках непременно да разкажа как през цялото време на зрителите в залата и пред малкия екран се натрапваше, че Софи Маринова е това, което трябва да изберем да ни представлява на Евровизия 2012 в Баку. Е, избраха я. Направи ми впечатление, че никой от конкурентите й не я поздрави, не отиде при нея, не я почувства като еталона, към който трябва да се стремят младите изпълнители в България. И това не беше завист. Това беше възмущение от един предварително изигран комерсиално вот на най-голямата сцена на България и в пряко предаване но Българската национална телевизия.

Дочух много реплики за и против избора Софи Маринова. Имах намерение да ги споделя. Отказах се, защото нямаше как да го кажа по-точно от един доказал се с десетките си хитове български композитор като Митко Щерев: "Софи Маринова е позор за България ! Ударихме дъното с избора на Софи Маринова за „Евровизия”, категоричен е легендарният композитор Митко Щерев. Корифеят на българската поп песен смята, че не може певица, която пее кючеци по кръчмите да ни представя на европейския конкурс за популярна песен. С основание Митко Щерев поставя въпроса как може изпълнител, който не е излъчван по радиостанциите като „Бг радио”, „Витоша”, БНР изведнъж да бъде изпратен на „Евровизия”. Според композитора, основна вина за падението - две чалга певици на финала, има академията, която прави подбора на песните и е ръководена от Стефан Димитров.

Митко Щерев смята, че изборът на Софи Маринова противоречи на регламента на „Евровизия” , тъй като това е състезание за поп песни. Композиторът е категоричен, че никоя чалга певица не може да пее добре поп. Въпреки че песента на Софи Маринова като музика може да се нарече поп, то в нейно изпълнение, вече е нещо доста различно и долнопробно.

Допускането на поп фолка до конкурса е грешка, която ще ни струва скъпо, казва Щерев. По този начин се убива поп музиката, която няма силите да се пребори с чалгата, ако загуби и едно от малкото места, като конкурса за „Евровизия”, където може да се изявява. Композиторът е категоричен, че се прави подмяна на ценностите и скоро никой поп изпълнител няма да може да пробие никъде заради нашествието на чалга певачки.

Щерев твърди, че самите поп певци от последните години сами са си виновни, че чалгата ги измества. Според него, отношението им към проблема е доста безлично и са настроени примиренчески. Вместо да заемат категорични позиции срещу чалгата, започват да хвалят разни певачки колко хубави гласове имали, коментира Митко Щерев."

Имаме великолепни деца. Сега говорим за тези от "NEW 5", но те са и в други училища, в други състави, в културата, науката, в спорта, навсякъде. Мисля, че най-трудната ни задача е и години наред ще бъде как да ги задържим в България. Във всеки случай това няма да стане с пародии като българското издание на Евровизия 2012, та дори и Софи Маринова да е първа в Баку.

В следващи броеве НДТ ще ви запознае по-отблизо с децата от "NEW 5" и имащите най-голяма заслуга за великолепното им представяне на Евровизия 2012 - въпреки Евровизия 2012. На финала "NEW 5" и Софи Маринова имаха по равни 20 точки и само “инструктираните” гласове препънаха нашите деца да представляват България в Баку.  Е, ако повече добруджанци бяха си направили труда да пуснат по един есемес, можеше картината да бъде друга, но... “никой не е пророк в собственото си село”!

 

 

 


Сходни връзки

ЕВРОВИЗИЯ 2012 ЗАМИРИСА НА ЦИГАНИЯ, А ПОСЛЕ И НА МАФИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.30 секунди