изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:40 EEST
Отмениха наказанията на трима съдии по имотния скандал ”Приморско”    
НовиниТри състава на Върховния административен съд (ВАС) отмениха дисциплинарните наказания, наложени на колегите им Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков заради имотния скандал "Приморско".


Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа тримата с намаляване на заплатата с 25% за 2 години заради уронване престижа на съдебната власт и  нарушение на етичните правила. Причината за това бе, че техни роднини са придобили имоти в община Приморско под претекст, че са крайно нуждаещи се, за цени около 2000 лв.

И тримата заведоха отделни дела, с които обжалваха решението на съвета. Те се гледаха при закрити врата по тяхно настояване.

Наказанията са отменени с един и същ основен мотив – ВСС не е посочил конкретно с кои свои действия съдиите са уронили престижа на съдебната власт и са нурушили етичните правила, съобщи "Правен свят".
"В обжалваното решение ВСС не е посочил какви конкретни действия Панайот Генков е извършил, а е следвало да се въздържи от извършване, и какви е пропуснал да извърши, а е следвало да извърши във връзка с начинанието на пълнолетната си дъщеря Ваня, за да се прецени, че тези действия нарушават етичните правила и са довели до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност", мотивира се съдебният състав по делото на Генков.

Аналогични са аргументите на магистратите и за Урумов, и Икономов. И в трите дела се казва, че липсват данни процедурите по отстъпването на правата за строеж на роднини на тримата, да са свързани с извършени конкретни лични действия от магистратите.
"Основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична, и се носи за лични действия", пише още съдът и изтъква, че не може баща да понесе отговорност за действията на дъщеря си или друг свой роднина.

Решенията по трите дела могат да бъдат обжалвани пред петчленни състави на ВАС.

Преди време тричленен състав на ВАС отмени уволнението на дъщерята на Урумов - Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевградския окръжен съд. Освен това тя успя да осъди община Приморско.
Съдът вече окончателно отмени и наказанието, което бе наложено по същия скандал на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той бе освободен от ръководния пост от ВСС, с мотива, че и неговата дъщеря се е сдобила с евтин имот, но след това възстановен.

 


Сходни връзки

Отмениха наказанията на трима съдии по имотния скандал ”Приморско” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди