изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:53 EET
Затвор за шофьор, убил след минаване на червено и много висока скорост?    
ПарламентДа се наказват със затвор тези водачи, които по непредпазливост причинят смърт при следните ситуации: на пешеходна пътека или спирка; избягат от местопрестъплението; не са правоспособни да шофират; минат на червен светофар; карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите. Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до месец депутати от ГЕРБ, стана ясно на дискусия в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде Дарик радио. Шефът на вътрешната комисия в Народното събрание Анастас Анастасов, който е от ГЕРБ, представи поправките в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

В члена от закона, в който се предвиждат наказания за лишаване от свобода за настъпили катастрофи със смъртен край, конкретно по буква "а" след "местопроизшествието" ще се добави - или управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека, или минава на червен светофар, уточни Анастасов, цитиран от БГНЕС.

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост се обсъжда да е 1 година лишаване от свобода, а максималното е 5 години, предаде БНТ. Условна присъда ще е възможна единствено и само при причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа, ако шофьорът не е превишил скоростта за управление, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при минаване на червено.

При превишаване на скорост или употреба на алкохол наказанията ще стават по-сурови. Минималното - от 5 години затвор, максималното - до 15 години. При тези казуси влизат и причиняването на смърт на пешеходна пътека и на тротоар.

Сред предложенията за завишаване на наказанията е окончателно отпадане на възможността да бъдат сключвани споразумения между обвиняемия и прокуратурата в случаи, когато е убит човек на пътя, за които родителите сега научават постфактум.
Предлага се и на шофьори, причинили смърт на пътя, да бъде забранено да напускат страната.
Обсъжда се промяна в нормативната уредба за поставянето на т.нар. легнали полицаи.

На дискусията Цветанов и Анастасов разкритикуваха зам.-главния прокурор Валери Първанов и определиха като несъстоятелни и грешка думите на магистрата по повод исканията за по-тежки наказания на шофьори, причинили смърт на пътя, предаде БТА.

Миналата седмица родители поискаха оставката на Валери Първанов заради думите му, че прокуратурата не настоява за ефективни присъди и се съгласява на споразумения с водачите убийци, защото затворите са препълнени. Те се ядосаха на думите му, че това (споразумението като механизъм) е държавна политика и на репликата "деца умират по най-различни причини".
Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Извини се и главният прокурор Борис Велчев.

Според Цветанов, думите на Първанов пред родители на деца, загинали при катастрофи, са тежко и несъстоятелно изказване.
Анастасов пък обясни, че заместникът на Велчев е допуснал грешка.

Днес родителите отново поискаха оставката на Първанов и заявиха, че не са доволни от извинението му. Аналогично на тези, които не връщат бонуси и ще бъдат уволнени, Първанов също да подаде оставка, призоваха родителите, вземайки пример от заплахата на премиера Бойко Борисов по скандала с допълнителното възнаграждение за висшата администрация.

От асоциацията на пострадали при катастрофи предлагат всеки заловен да кара с над 1,2 промила в кръвта да престоява в арест на РПУ между 5 и 15 дни, да плаща глоба от 500 до 3000 лева и да му бъде взета книжката за срок между 6 месеца и три години.
При наложен акт за административно нарушение да има тримесечен срок, в който нарушителят сам да посети КАТ и да получи наказателно постановление. Ако това не се случи, след третия месец постановлението ще се счита за връчено.

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, съобщи по-рано пред "Фокус" председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Скоро в Закона за движение по пътищата бяха внесени промени, според които за преминаване на червено и неправилно преминаване през пешеходна пътека шофьорите да се наказват с отнемане на книжката за месец и глоба от 200 лв.  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Затвор за шофьор, убил след минаване на червено и много висока скорост? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди