изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:27 EEST
ИЗНУДВАТ НИ МАРОДЕРИ    
Икономика

Париж едно яйце се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки, съобщи bTV. В същото време в търговските вериги у нас едно яйце вече се продава за над 40 стотинки.



„Тази цена на яйцата в България не е нормална. Фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа”, категоричен бе земеделският министър. Според Найденов ценовата спекула е свързана с Великден. „Пробва се пазарът,” каза земеделският министър и добави, че ако производители и търговци не се вразумят държавата ще предприеме мерки, включително възобновяване на евтиния полски внос. Ако има съмнения за картел ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, увери министърът.

По думите му, при установено картелно споразумение средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени. Найденов съобщи, че за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6,5 млн. лева, помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки.

Според птицевъдите високата цена на яйцата е предизвикана от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. заради влязлата в сила директива за хуманно отношение при отглеждането на кокошките носачки. По данни на Съюза на птицевъдите броят на кокошките носачки е намалял с около 800 000.

„Пазарът определя цената на яйцата” каза Николай Тодоров, управител на птицеферма. Според него в момента има спекула за повишаването на цената, но тя била следствие на новата европейска директива, поскъпването на фуражите с около 22% и скокът в цените на горивата. По думите на Николай Тодоров в момента изкупната цена е около 28-29 стотинки на яйце. За сравнение преди година тя е била 17-18 стотинки.

От началото на годината Агенцията по безопасност на храните задържа около 500 000 яйца немаркирани яйца, внос от Полша, в две големи търговски вериги.

 


Сходни връзки

ИЗНУДВАТ НИ МАРОДЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди