изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:52 EET
Българската наука с нов принос към света    
НовиниБългарски учени отново дадоха своя принос в научната история на света. Родните умове разработиха първия по рода си метод, с който отпадъците ще се превръщат в гориво. На ръба на световна петролна безизходица и криза със замърсяването на околната среда екип от български учени от БАН измисли начин как да оползотвори ненужните отпадъци в кофите ни за боклук.



"Предлаганият от нас метод е едно много сполучливо съчетание на обработката на твърди битови отпадъци на много високи температури с много нисък разход на енергия. Така получаваме като основен продукт газ, богат на въглероден окис и водород, който може да бъде използван пряко в енергетиката и бита", каза в интервю за БГНЕС професор Венко Бешков, директор на Института по инженерна химия към БАН. Подобна технология не е известна до този момент. Това е оригинална разработка на колектив, съставен от хора от Института по инженерна химия и една малка частна българска компания.Съчетават се два основни проблема на съвременното общество – икономия на енергия и преработка на твърди битови отпадъци."По този начин ние пестим използването на природен газ и нефт, намаляваме изчерпването на изкопаемите невъзобновяеми горива, като рециклираме и използваме голяма част от тях под формата на енергия", обясни ученият.
Професор Бешков изтъкна преимуществата на новия метод. "На лице е много нисък разход на енергия, може би стократно по-нисък от този, който обичайно се използва при термичното обезвреждане на твърдите отпадъци. Нашето изобретение не зависи от климатичните особености на страната, от сезонните атмосферни условия и от влажността от използваните отпадъци", подчерта той. Според него пренасянето на метода в практиката е изключително лесно, тъй като не изисква построяването на огромни по размер промишлени инсталации.
Освен това има и един психологически аспект. "Нашето предложение е толкова примамливо и толкова авангардно, че може би стряска някои от потенциалните клиенти. Те не могат да повярват, че това нещо става толкова лесно и по толкова директен и евтин начин. Инвестицията ще бъде в пъти по-евтина от предлаганите досега устройства за изгаряне на битови отпадъци и ще намали драстично замърсяването на околната среда", обясни професорът. actualno.com
 
 


Сходни връзки

Българската наука с нов принос към света | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Българската наука с нов принос към света
Автор: Anonymous да 2012-03-07 @ 00:13 EET
Публикацията в научно издание къде е? Тая статия е само общи приказки. :(
Българската наука с нов принос към света
Автор: Anonymous да 2012-03-07 @ 11:27 EET

Ако знаеш английски и руски - потърси я


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди