изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:55 EEST
ОТНОВО УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА СМЪРТ НА ПЪТЯ    
Ред и сигурност

Условна присъда от една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок получи от Окръжния съд в Добрич  40-годишният Димитър Ж. от Варна. Той е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години. Мъжът е признат за виновен в това, че на 31 юли миналата година на пътя между селата Оброчище и Рогачево в община Балчик, при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат” е нарушил правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 25-годишен мъж от Варна.



Делото е разгледано и присъдата е постановена по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд. Съдът е допуснал това по молба на подсъдимия, след като той е признал всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и е дал съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие, а събраните в досъдебното производство и неговото признание да се ползват при определяне на присъдата. Предвид процедурата на съкратеното съдебно следствие и наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства, при определяне на наказанието, когато за него не е предвиден най-ниският предел в законовата разпоредба, съдът е длъжен и е постановил Димитър да търпи пробация, посочват от съда.

По искане на наследниците на пострадалия те са конституира като частни обвинители.

Според обвинителния акт, на 31 юли миналата година след обяд Димитър Ж. е управлявал автомобил „Фолксваген Пасат” от Шабла към Варна. В колата имало трима пътници. Водачът не бил употребил алкохол, а колата била технически изправна. Около 18,55 ч. след село Оброчище подсъдимият завил в посока към отбивката за село Рогачево като шофирал със скорост около 84 км в час, при разрешена – 90 км в час. По същото време и по същия път, но в обратна посока, се е движел пострадалият 25-годишен варненец. Той управлявал автомобил „АУДИ 80” със скорост 72 км в час при разрешена – 90 км в час. Пострадалият не бил употребил алкохол, а колата му била технически изправна.

В участък от пътя при завой и ограничена видимост без причина и без да е предприел извършване на някаква маневра, Димитър Ж. не изправил посоката на движение на „Фолксвагена”, а пресякъл единичната непрекъсната линия и навлязъл в насрещното движение. В същото време колата на пострадалия била в своята лента за движение, на разстояние около 4,5 м от мястото, където подсъдимият пресякъл осевата линия. Водачът нямал техническа възможност да спре или да промени посоката на движение и последвал челен удар между двете коли с предните им леви части. Те се завъртели и спрели.  Смъртта на 25-годишния мъж настъпила след минути, причинена от контузия на мозъчния ствол, която довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

От съда допълват, че Димитър Ж. има висше образование, семеен е, работи, не е осъждан. Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна. НДТ

 

 


Сходни връзки

ОТНОВО УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА СМЪРТ НА ПЪТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди