изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:07 EEST
Дълбоко безпокойство от стартирания търг за доставка на софтуер за държавната администрация    
Общество

Българската Интернет партия изразява дълбокото си безпокойство от стартирания търг за доставка на софтуер за държавната администрация. Почти всичко в този търг навява към съмнения и спомени за отминали времена на корупция, непрозрачност и необясними сделки на държавата. Какви са основните ни безпокойства:



1.Размерът на сделката задминава всякакво въображение. За пръв път се прави търг за 60 милиона лева, при положение, че досегашните сделки за доставка на софтуер (също съдържащи съмнителни елементи) са били за по 10-15 милиона лева.

 

2.Обект на доставката е софтуер, който не съществува. Съгласно стария договор (сключен от предишното правителство), с изтичането му държавата придобива лицензите върху доставения софтуер. Т.е. след изтичането на договора, държавата остава с напълно лицензиран софтуер. По този договор, държавата има лицензирано всичко до Windows 7. Версия след тази не е пускана. Т.е. няма никакъв смисъл сега да се сключва договор, след като няма по-нови версии, които да се доставят.

Много е важно да се отбележи, че за разлика от по-предни договори, последният (този сключен от Николай Василев) съдържа придобиване на софтуера в рамките на договора. Т.е. не е налице по-предходната ситуация, когато софтуер се вземаше "под наем" и с изтичането на договора, държавата беше длъжна да сключва нов договор. Сега казусът е различен, държавата не е останала "висяща" с нелицензиран софтуер. Всичко е лицензирано, и дори включва най-новите към момента версии.

 

3.Дори настоящият лицензиран и напълно законен софтуер, в момента не се ползва пълноценно. Държавната администрация използва доста ограничено дори Windows 7. Това прави абсурдна идеята да се закупува Windows 8, дори когато тази версия излезе в бъдеще. Сходна е ситуацията и с друга част от търга - тази за Office пакетите. В момента държавата има най-новото възможно, и изобщо не го използва пълноценно.

 

4.Неразбираемо е драстичното увеличение на броя на закупуваните лицензи. При предни сделки са се купували 60-65 хиляди лиценза, като тенденцията е била за намаляване, заедно с намаляването на администрацията. В настоящия търг ще се закупуват 96 хиляди лиценза, т.е. "от някъде" се появява ръст в необходимите лицензи от 50%.

 

5.Смущаващо е стартирането на търга само 2 дни преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки, приет от настоящата управляваща партия и предполагащ по-сериозни механизми срещу съмнителни търгове. Не е ясно защо администрацията избързва да прокара процедурата по стария закон, а не по новия, изготвен от собствената и управляваща партия.

 

6.Смущаващи са твърди разширените изисквания към кандидатите, които нямат нищо общо с необходимото при подобна почти чисто търговска операция. Тези твърде големи изисквания навеждат на мисълта, че се търси отстраняване на конкуренция от търга чрез изкуствени административни формалности.

 

С оглед на посочените неясноти и твърде дълбоки съмнения, БИП се обявява категорично срещу провеждането на въпросния търг и подканя министър-председателя да го отмени. Ако подобна сделка стане факт, ГЕРБ ще влязат в историята като осъществилите най-големия измежду винаги скандалните търгове за доставка на софтуер за държавната администрация. В по-общ план, абсурдно е точно в криза и при нужни най-големи икономии, да се прави рекордният като размер търг за софтуер, при това задминаващ в пъти предходни търгове, правени във времена на излишъци.

 

07.03.2012

Българска Интернет Партия

Добри Божилов

 


Сходни връзки

Дълбоко безпокойство от стартирания търг за доставка на софтуер за държавната администрация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди