изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:17 EEST
603 675.62 лв. са преведени в сметката за връщане на бонуси    
НовиниПреводи от 603 675.62 лева има към момента в сметката, открита за връщане на бонуси, съобщи премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на днешното правителствено заседание. Той обяви, че са върнати всички надвзети пари, с изключение на получени пари от парламентарния секретар на Министерството на културата, който ще върне днес 3000 лева.

Днес изтече удълженият срок, който премиерът даде на членовете на кабинета и висшата администрация да върнат бонусите си, ако ли не следва уволнение. Предишният срок бе миналия петък. Тогава началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова съобщи, че от хората, които са на политически позиции, всички са върнали първата част от сумата - за 2011 г. Удължаването бе заради връщането на парите и от 2010 г.

"Когато дойдохме на власт, и когато направихме кабинет, ясно и точно казахме, че няма да има участие в бордове. Тъй като законът позволява и под различни форми през тези години са получавани допълни възнаграждения – от комисии, от фондове, не от бордове, повтарям, и затова се получи това недоразумение или несъответствие с това, което сме казали в началото и това, което на практика се получи", каза министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че утре ще имаме пълната справка какво са взели за своето управление от бордове, бонуси и всичко останало предишното правителство.
От 2009 г., 2010-а, 2011-а досега парите, които са взети от министри, зам.-министри, областни управители, началници на кабинети, до стотинка са върнати, каза Борисов.

Премиерът даде пример с Министерството на финансите. По думите му, бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев и съветник след това на президента Георги Първанов е взел 540 000 лева.
"Бившият президент Георги Първанов завчера каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците му не е разбрал точно какво съм му казал като указание, не знам в историята дали има случай чиновници - законно взети пари (тъй като по закон те имат право да ги вземат и това са закони, направени от предишните правителства), са върнали такива суми в бюджета и в тази целева сметка", каза министър-председателят.

Той призова в тази сметка да бъде преведен хонорарът от 1,5 млн. лв. на лидера на ДПС Ахмед Доган като консултант по четири енергийни проекта.
"И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита какво ще ги направим, ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим - те какво ще направят сега? Призовавам Станишев, всичките негови зам.-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор", каза Борисов.

Премиерът заяви, че медиите имат на запис как предшественикът му Сергей Станишев обяснява, че в България няма криза.
"С една дума те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, виждате, какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един зам.-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас", каза премиерът и благодари на министрите.

От СДС съобщиха вчера, че в отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година има "стряскащи цифри" за раздадено допълнително материално стимулиране. За Министерството на финасите, например, то е в размер на 55 085 865 лв., а за МВР - 20 058 798 лв.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

603 675.62 лв. са преведени в сметката за връщане на бонуси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди