изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:10 EEST
В Наредбата за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка се въвеждат облекчения за взискателите    
Новини

Правителството одобри промени в Наредбата за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка, с които се въвеждат облекчения за взискателите (лицата, от чието име се води изпълнителният процес).



 

Наредбата регламентира процедурите в случаите, когато по изпълнително дело се установи, че родителят, който не плаща присъдена издръжка в полза на непълнолетното си дете, няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение. В тези случаи държавата изплаща чрез общините присъдената издръжка за сметка на неизправния длъжник в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, посочен в Закона за държавния бюджет за съответната година (за 2012 г. той е 60 лв.).

В наредбата съществува изискване в общината периодично да се представя информация, че условията държавата да изплаща издръжката продължават да са налице. Това се установява от съдебен изпълнител, като таксите за извършената проверка се заплащаха от взискателя. С направената днес промяна се въвежда понятието „служебна проверка” при изискване от съдебния изпълнител на необходимата за проучване на доходите и имущественото състояние на длъжника информация от компетентните органи и лица, тъй като при извършването на служебна проверка такси не се дължат. Целта на тази промяна е преустановяване на неправилната практика таксите да се заплащат от взискателите.

По сега определения в Наредбата ред, когато съдебният изпълнител не представи в общината информацията от извършената проверка на доходите на длъжника, изплащането на издръжката се спира. То се възобновява от датата на получаването в общината на необходимата информация. Новите разпоредби предвиждат изплащането да се възобнови от датата, от която изплащането й е било спряно. Целта е да не се допускат неблагоприятни последици за взискателя поради забавеното представяне на информацията за имотното състояние на длъжника.

 


Сходни връзки

В Наредбата за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка се въвеждат облекчения за взискателите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди